Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 21.02.


1513.

jednim od najvećih i najznačajnijih papa u povijesti katoličke crkve smatra se papa julije II., pravim imenom giuliano della rovere, koji je umro na današnji dan 21. veljače 1513., nakon deset godina papinstva (1503-1513).

snatrali su ga (i nazivali) 'papom ratnikom' ili 'užasnim papom', ali on je za svoje vrijeme i prilike učinio velike stvari za katoličku crkvu i današnju vatikansku državu.

njegovo djelo sveta liga za borbu protiv turaka; uvođenje švicarske straže; V. lateranski koncil na kojem je donesena odredba o sprječavanju i kažnjavanju simonije* te izgon biskupa koji su podržavali šizmu unutar kc; proširio papinski teritorij i istisnuo strane vladare iz italije.
ipak ga kulturna povijest pamti po drugim djelima, tj. kao mecenu i zaštitnika umjetnika. pod njegovim okriljem stvarali su svoja najpoznatija djela renesansni umjetnici rafaelo, michelangelo i bramonte u vrijeme kad je julije II. otpočeo gradnju bazilike sv. petra u rimu.


*)
simonija

svetotržje ili svetoprodaja.
dolazi od latinske riječi simonia, a nastala je po simonu čarobnjaku i njegovom nastojanju da kupi sebi apostolat.
simonija je bila raširena u kc kao prodaja oprosta grijeha ili prodaja crkvenih pozicija.



1677.


21. veljače 1677. umro je nizozemski filozof židovskog podrijetla baruch de spinoza, najveći židov ili najveći ateist.

benedikt je ime koje je sam izabrao kao sinonim imenu baruch kako ga nazvaše sinagoški svećenici (znan je i kao bento de spinoza ili sento d'sspińoza), od kojih se odmetnuo i bio ekskomuniciran kao heretik. kod jednoga bivšeg isusovca uzimao je privatnu poduku iz latinskoga, klasične književnosti, skolastičke i kartezijanske filozofije; živio je od brušenja leća.
kreće se u društvu onodobnih mislilaca dekarta, gotfrida, lejbnica (descartes, gottfried, leibniz) postaje zapaženim racionalistom filozofije.
stručno djelo mu je 'etika'.

njegova je teorija i tvdrdnja: "da je Bog mehanizam prirode i svemira i da je Biblija metaforičko i alegorijsko djelo kojem je zadatak da uči o prirodi Boga. Za Spinozu postoji samo jedna supstanca: Bog ili priroda; ona je uzrok same sebe (causa sui). Smatrao je da su pojedinačne, vidljive stvari, modusi supstance".

link







Post je objavljen 25.02.2007. u 23:40 sati.