Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 16.02.



1827.

U Zagrebu je 16. veljače 1827. umro biskup Maksimilijan Vrhovec, središnja ličnost pretpreporoditeljskoga doba. Vrhovec se zauzimao za ujedinjenje hrvatskih zemalja te štitio materinski jezik osnivanjem tiskare koja je izdavala brojne knjige na hrvatskom jeziku. Uredio je i park Maksimir koji i danas plijeni svojom ljepotom.


/jutarnji/



o vrhovcu sam zapisala 23. studenog u povodu rođenja



1829.

prva hrvatska glazbena škola

osnovana je u zagrebu 16. veljače 1829. njezinim osnivačem smatra se gitaristički virtuoz
ivan padovec.

zajedno sa svojim učenicima i zaljubljenicima u glazbu najprije je 16. veljače 1824. osnovao glazbeno društvo koje je malo kasnije priredilo i prvi javni koncert. entuzijazam potaknut zagrebačkom glazenom tradicijom početka 19. stoljeća i očita potreba osnivanja regularne školske ustanove koja će formirati buduće glazbenike mnogih hrvatskih orkestara, zborova i društava koje njeguju folklora, rezultirat će glazbenom školom, prvom stalnom ustanovom za glazbenu naobrazbu u hrvatskoj.



1963.


Na današnji dan,1963 godine umro je Mijo Mirković, književnik poznat svima pod pseudonimu Mate Balota. Pisao je na čakavštini poeziju u kojoj je obradjivao socijalnu tematiku uglavnom.Njegov opor i malo tvrdi stil nije ništa drugo, nego produkt njegova siromašnog djetinjstva u Istri

"Nikad ti nisan zapiva pod tvojin balkunom
cviće i facolić mi mlada nisi slala
i znaka ,da znaš za me nisi mi dala
Nikad se mi nećemo pokriti s jenin lancunom..."








Post je objavljen 25.02.2007. u 23:22 sati.