Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Francusko ministarstvo pravosuđa raspitivalo se o predsjedniku Mesiću kod Glavnog državnog odvjetnika RH Mladena Bajića


Mladen Bajić i Jean-Marie Huet (u sredini, s lijeva na desno)


Prema neslužbenim informacijama iz zagrebačkih diplomatskih krugova Jean-Marie Huet, voditelj Kaznenog odjela u Ministarstvu pravosuđa Republike Francuske (drugi čovjek ministarstva) razgovarao je 22. o. m. u Zagrebu s Mladenom Bajićem, Glavnim državnim odvjetnikom RH o predmetu Marin Tomulić vs. Marko Nikolić, Hrvoje Petrač i Stipe Mesić.

Da je ta informacija vrlo vjerojatna da se iščitati iz činjenice da je francusko pravosuđe prihvatilo kaznenu prijavu Marina Tomulića protiv spomenutih i dalo je na postupanje istražnom sucu pri francuskom USKOK-u, a on bi već u drugoj polovici ožujka treba otpočeti sa prvim istražnim saslušanjima u tom predmetu, što također doznajem iz EU diplomatskih krugova u Zagrebu.

Kako sam ranije izvještavao Tomulić je informacije o "kriminalnim" aktivnostima Hrvoja Petrača, kojega tereti da je angažirao Marka Nikolića da ga ubije u Parizu 2002., proslijedio ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu, koji je također bio na sastanku s Jean-Marie Huetom. Tomulić je hrvatskom državnom odvjetništvu proslijedio slične informacije i o umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu.

Stoga se potvrda mojim diplomatskim informacijama dade iščitati i iz službenog priopćenja DORH-a o sastanku s francuskim kolega:

Državni odvjetnik Republike Francuske u posjetu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske

Jean-Marie Huet, voditelj Kaznenog odjela u Ministarstvu pravosuđa Republike Francuske, ujedno i Glavni državni odvjetnik, posjetio je tijekom svog boravka u Zagrebu i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske gdje ga je primio Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić. (22. 2. 2007.)

Jean-Marie Huet i Philippe Dorcet, Sudac za vezu u Regionalnom uredu za borbu protiv organiziranog kriminala za jugoistočnu Europu pri Francuskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, razgovarali su sa Glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, njegovim prvim zamjenikom Draganom Novoselom te Ravnateljem USKOK-a Dinkom Cvitanom i zamjenikom Josipom Čule.

Sudionici sastanka razgovarali su o postojećem zakonodavstvu i iskustvima državnih odvjetnika u Republici Francuskoj i Republici Hrvatskoj, a pored razgovora o suradnji i radu na predmetima, naglašena je suradnja na predmetima organiziranog kriminaliteta i korupcije u jugoistočnoj Europi.

dorh.hr


E sad prvo ispravak priopćenja DORH-a. Huet nije francuski Glavni državni odvjetnik. On obnaša političku funkciju koja je u usporedbi sa hrvatskim sustavom slična poziciji državnog tajnika ministarsta pravosuđa. Drugo i važnije. Sada je stvarno pitanje hoće li predsjednik Stjepan Mesić, kojeg je Marin Tomulić u svojoj prijavi označio političkim zaštitinikom Hrvoja Petrača dočekati kraj mandati na sadašnjoj funkciji, odnosno hoće li podleći pravosudno-političkim pritiscima iz vana, ne samo zbog ovog procesa, već i onog koji Nijemci vode protiv Josipa Perkovića, a o kojem se sam Mesić javno izjasnio da mu je zaštitnik?

Manje važno, ali zanimljivo. Huet je bliski prijatelj francuskog predsjednika Chiraca, a do nedavno je bio državni odvjetnik u Nantesu, gradu nedalekom Angersu, gdje živi odvjetnik Ivan Jurašinović, pravni zastupnik Marina Tomulića.


Post je objavljen 25.02.2007. u 00:23 sati.