Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

dalmatinska pašticada i pašticada na moj način...

dalmatinska pašticada
Evo nečega što bi uz štruklje mogli konačno nazvati "nečim hrvatskim". Makar mi nismo izumili suhe šljive, a raznih prošeka ima po cijelom svijetu, makar ne pod tim imenom, kombinaciju mesa, šljiva i prošeka bit će da je ipak izmislio Dalmatinac. Svaka čast!
Ovo jelo predstavlja u svakom slučaju kultni događaj u mojoj kući. Najbolji štos je u tome da je isti slučaj i u kući Igora Mandića. Međutim njegova pašticada razlikuje se u nekim bitnim stvarima, no mislim da je savršena je kao i moja, pa je ovo rijetka prilika da za jedno jelo iznosim dva recepta, jer ne mogu odlučiti koji je bolji. Između ostalog ovo jelo nije baš tako lako napraviti. Najveći problem je pogoditi dobru vatru, ne preslabu, a da vam usput ne zagori ili izgori vaš komad mesa. No poslovica kaže: "Prvi mačići se u vodu bacaju!" Prema tome svaki trud, bez obzira na neuspjeh isplati se za ovo veličanstveno jelo!

pašticada na moj način

Oprano i obrisano meso se špika klinčićima, češnjakom i slaninom. Posolimo ga i popaprimo, zalijemo s kvasinom. Neka prespava cijelu noć u frižideru, naravno poklopljeno.
Slijedeći dan uvaljamo meso u brašno i prepržimo ga na maslinovom ulju sa svih strana, pazeći da nam ne zagori. Dodati luk izrezan na rezance i pirjati dok meso ne upije sav sok, još jedanput pazeći da ne bude prejaka vatra da nam meso ne zagori. Dodati kvasinu, šećer, papar, pire od rajčica i malo kvalitetnog domaćeg prošeka koji će dati glavnu notu ovom jelu. Kad sve prokuha, doliti juhu, pa šljive, poklopiti i pirjati na laganoj vatri, okrečući povremeno meso pa jedno 2-3 sata, zavisi o veličini mesa. Kad nam nestane soka dolijeva se pomalo juha.
Izvaditi vaš komad mesa, izrezati ga na ploške, umak propasirati. Vaš umak bi trebao biti gust i taman. Ploške mesa vratiti u propasirani umak, doliti prošek i nastaviti pirjati lagano još pola sata. Njoki i vrlo jaka, puna crna vina!!!
(1 kg govedine od buta /frikando/, 3-4 klinčića, 4-5 veća režnja češnjaka duguljasto izrezana, 8 dag slanine izrezana duguljasto u štapiće za špikanje, sol, papar, 80-100 g kvasine, 5 žlica maslinovog ulja, 50 g brašna, 1 veći luk, mala žlica kvasine, 17 g šećera, malo papra, žlica pirea od rajčice, pola dcl prošeka, 3 dcl jake goveđe juhe, 6-7 suhih šljiva, 2 dcl prošeka)


Post je objavljen 24.02.2007. u 21:18 sati.