Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Možda ipak bude nešto sa šljivom...

Ovaj tekst iz Glasa Slavonije od 24. veljače možda naznačava neke sitne, ali bitne pomake u razmišljanjima o šljivi Valpovki i Valpovačkoj šljivovici:

Šljiva valpovka novi valpovački brand?
VALPOVO - Valpovački kraj od ovoga je tjedna postao bogatiji za još jednu novu podružnicu - ovaj put podružnicu Udruge proizvođača domaće rakije šljivovače "Slavonka" Osijek, na čije je čelo na konstituirajućoj sjednici podružnice imenovan Igor Mihaljević. Osnivanjem te udruge proizvođači rakije napokon su došli na svoje i dobili priliku za udruženi i jači nastup na tržištu na kojem oni doista imaju što tražiti. Naime, u Valpovštini se njeguje višestoljetna tradicija uzgoja šljive valpovke - autohtone vrste bijele šljive od koje se dobiva rakija iznimne kvalitete, koja je hvaljena na svim kontinentima. Posljednjih godina četrdesetak proizvođača šljiva odlučilo je popularizirati uzgoj upravo valpovke u svojim voćnjacima, pa se pretpostavlja da je unatoč godinama stagnacije uzgoja ove šljive, u posljednje vrijeme došlo do njezine prave ekspanzije. Jedan od većih uzgajivača ove vrste šljiva i novoizabrani član Izvršnog odbora valpovačke podružnice "Slavonke", Stanislav Čamagajevac rekao nam je da se sa sigurnošću ne može reći na kojoj se površini i s koliko stabala uzgaja šljiva valpovka na području Valpovštine, no da je i osnivanje Udruge između ostalog imalo za cilj okupljanje proizvođača šljiva kako bi se dobio bolji uvid u ove brojke, kao i godišnje količine proizvedene rakije.
"Šljiva valpovka stoljećima je bila omiljena na ovim prostorima na kojima je najbolje uspijevala i zbog čega je između ostalog i dobila naziv valpovka. Obožavala ju je valpovačka vlastela koja ju je dala zasaditi na velikim površinama, jer se od nje proizvodila rakija vrhunske kvalitete, kakvu ovdašnji proizvođači po staroj recepturi spravljaju i danas. Ta se rakija industrijski proizvedena više nigdje drugdje ne može kupiti, osim ovdje, gdje je proizvodimo sami i u tom je njezina posebnost, jer ona ima sve potrebne elemente da bi postala prepoznatljiv brend Valpova i Valpovštine", kazao je Čamagajevac.
Stoga ne čudi želja proizvođača rakije da se ova šljiva, odnosno rakija koja se dobiva od nje, zakonski zaštiti i dobije potrebna deklaracija koja joj trenutačno nedostaje. U tom slučaju njezini bi proizvođači na tržište mogli izaći rame uz rame s drugim poznatim alkoholnim pićima, za kojima valpovačka šljivovica nimalo ne zaostaje. Ipak, s obzirom na to da ime Valpovka već desetljećima koristi poznata valpovačka Tvornica za proizvodnju stočne hrane, i da isto ime ne mogu iskoristiti i proizvođači rakije, čini se da će do dogovora o imenu rakije pričekati i dobivanje toliko željene deklaracije…

Autor: L.ANIČIĆ


Ok, ako je ime "Valpovka" zaštićeno za Tvornicu stočne hrane, no ne može se oduzeti tradicionalno ime valpovačkih šljiva, to bi bilo protiv kulture i tradicije. A što se imena rakije, šljivovice tiče, predlažem da joj zaštićeni naziv bude: "Valpovačka šljivovica". Tako je uključeno i geografsko podrijetlo i naziv govori o proizvodu. No, svakako treba osmisliti boce i etikete tako da to bude zaista brend i suvenir Valpova.

Post je objavljen 24.02.2007. u 12:06 sati.