Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 2.02.

1907.

počasni član jazu u zagrebu


U Moskvi je 2. veljače 1907. umro kemičar Dmitrij Mendeljejev koji je utvrdio periodični sustav kemijskih elementa, ovisan o njihovoj atomskoj težini. Pokazalo se da je u pravu jer su otkriveni novi elementi na praznim mjestima njegove tablice. Veliki znanstvenik bio je jedan od prvih počasnih članova JAZU u Zagrebu. Nažalost, Nobelovu nagradu nikada nije dobio.

/novi list/




1882.


irski književnik james joyce (james augustine aloysius joyce) rođen je u dublinu, 2. veljače 1882.

jedan od utemeljitelja modernog romana, vrlo značajan za svu europsku kjiževnost novim stilskim postupkom poznatim kao tok ili struja svijesti.
iako je pisao i poeziju, a napisao j i jednu dramu, u povijest književnosti ušao je svojim proznim djelima već naranije zbirke novela iz 1914. 'dublinci' i autobiografski roman 'portret umjetnika u njegovim mladim danima' (1916.) utiru putove novim stilskim postupcima. nema težišta na fabuli ili na obilnoj građi o likovima ili zbivanjima; nema ni objekcije u izlaganju radnje. prepušteno je čitatelju da likove tumači na osnovi njihovih djela; podsvjesnih preokupacija ili očitovanja. joyce se izdašno koristi freudovom psihoanalizom u izgradnji svakog lika, a kroz njegov duševni život.

ovaj svoj osebujni stilski postupak osobito će biti izražajan u romanu 'uliks'. tu je joyce u slici jednog dana iz života dvojice dublinaca izanalizirao "sadašnjost, kulturu, duševni život u revolucionarnoj, ekspresionističkoj formi" (t. čubelić).

nije samo izbor naslova iz homerova epa odiseja slučajan, jer joyce uspoređuje lutanje odiseja sa slikom lutanja suvremenika.

i način izražavanja je osebujan, izvan usataljenih zakona logičke i sintaktičke razumljivosti, tako da je i nerazumljiv bez posebnog intelektualnog napora i neophodne koncentracije na autorovu poruku.
finnegan's wake ('bdijenje nad fineganom', 1939), pisan je jezikom sna i gotovo posve nejasan. (piše t. čubelić).






Post je objavljen 24.02.2007. u 07:08 sati.