Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Početci turizma u Drnišu vezani za Miljevce i Roški slap


31. ožujka 1912. godine Ivan Đovanin Skelin pustio je u rijeku Krku kod Roškog Slapa prvi turistički brod. Brod je mogao primiti tridesetak putnika i trebao je turiste prevoziti Krkom od Roškog Slapa do Skradinskog buka. Već prigodom porinuća broda, bilo je izletnika koji su se prevezli do pitoresknog otoka Visovac na kome je smješten franjevacki samostan. Franjevci su se zajedno sa izletnicima prevezli brodom do Roškog slapa, i opet Skelinovim automobilom do krčme u Roškom Slapu. Tom prilikom neki od franjevaca su prvi put vidjeli automobil. Roški Slap je tako postao jedan od najatraktivnijih dalmatinskih izletišta, gdje su dolazili i najugledniji gosti.
Tako npr. Dalmatinski namjesnik grof Atems, je u Roškom Slapu bio vec 23. svibnja 1912., namjesnik Tršćanski grof Hohenloh 8. ozujka 1913., a sam nadvojvoda Fridrih posjetio je Roški Slap 19. svibnja 1914. godine.
Porodica Skelin negdje tijekom prve polovine XIX vijeka prešla u Drniš iz susjednog sela Miljevci, da bi se već tijekom druge polovine XIX vijeka podigla do najbogatije familije drniškog kraja. Posjedi Skelina prostirali su se po cijelom Petrovom polju, u Drnišu je sagrađen čitav blok zgrada, sa ogromnim skladištima, vinskim podrumima, stambenim zgradama, a kako vidimo. početkom XX vijeka Skelin počinje i razvoj turizma u Drniškom kraju. Na svom posjedu u Roškom Slapu Skelin je već 1906. godine sagradio manji hotel, a između ostalog u svom voznom parku Skelin je imao automobil i kamion.

Nažalost,u dodatku ovog teksta,donosimo i vijest da nas je 02.XI 2006.g. zauvijek napustila "gospodarica roških gudura" teta Jasna Skelin de Grisogono,koja je svoj Slap volila više od svega i komu se uvijek vraćala.





Post je objavljen 24.02.2007. u 00:34 sati.