Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Blog-priče

Istrijan Davor Šišović bookaleta uputio je autorima Knjige, svojem vjernom stadu, obavijest da ista samo što nije izašla ispod čekića. O Blog-pričama toliko toga je napisano da se najava njenog pojavljivanja u (boljim) knjižarama može usporediti s legendarnom Mesićevom paštetom. Ali ja sam odlikaš, pa eto...
Cijena od 120 kn (99 u pretplati) učinila mi se prevelikom ali onda sam shvatio da ja nemam mozak izdavača. E pa pokušajmo na trenutak tako razmišljati.

Dakle, u knjizi je 50 i nešto autora što znači 50 i nešto besplatnih autorskih primjeraka. Kad uzmemo u obzir da su pisci (a "pisci" još i više) krajnje egoistična čeljad, za pretpostaviti je da će (gotovo) svaki autor naručiti primjeraka za omanju biblioteku. Toliko je rodbine, znanaca, kolega, prijatelja.... Osim toga, ajde ti ne pokloni knjigu svom mesaru, pilates treneru ili (gluho bilo) predsjedniku matičnog gradskog kotara? Bolji običaji tako nalažu.
Dakle, ako svaki autor naruči 10 primjeraka knjige (samo se vi smijte) prostom matematičkom računicom dolazimo do 500-tinjak primjeraka a već to je, za hrvatske prilike, respektabilan tiraž. Pridodamo li tome kupce iz blogosfere (upozoravam vam da nema slika, ni autora ni inače) tiraža se penje u nebeske visine.
Je li to sve - razmišljam dok mi pogled bludi prema Lokrumu i dalje, na pučinu. A onda ...BANG - prosvjetljenje. Ugledam našeg malog, običnog galeba kako se strelovito obrušava prema pobješnjelom moru i pomislim hoće li i on kupiti knjigu? Ma koji li mu je blog da mi je znati? Budući da sam ja jednostavni, mali čovjek iz naroda, razmišljam linearno i prostodušno. Ukucam http://galeb.blog.hr i naravno tamo je. Međutim, kada malo bolje pogledam, vidim da to nije ovaj moj galeb. Što je sad ovo? Pa zar je moguće da moj galeb nema blog? Kako to? I onda mi sine. Koliko god zvučalo nevjerojatno, tamo vanka, izvan blogosfere POSTOJI ŽIVOT. JEBOTE?!? Znam, znam...zvuči nevjerojatno ali ni Galileu nisu vjerovali u početku. Analogijom dolazimo do teze da ekšli postoje i ljudi koji bivstvuju izvan blogosfere. Ne morate odmah povjerovati, pustite da vam da spoznaja malo odstoji, nek malo kvasa...
Sve to dovodi do zaključka da će Blog-priče možda kupovati i takvi ...khm..ljudi. Pa što? Zašto ne?

A pazite sad ovo:
Budući je Davor najavio i mogućnost DRUGE knjige ako ova postigne uspjeh nameće mi se jedna bravorozna ideja. Zašto u knjigu staviti samo 50 i nešto autora? Što taj broj uopće predstavlja u kontekstu univerzuma? Predlažem da u sljedećoj knjizi bude 650 autora. Ne samo da će se time znatno povećati naklada (vidi računicu s početka posta, op.a.) nego će se time pružiti šansa i onim autorima koji o takvoj mogućnosti ni sanjali nisu. Eto, moja mater je svojedobno...ima tome već 60 godina, napisala najbolji sastav u razredu na temu "Kako sam provela praznike". Možda taj talenat, naknadno zapreten bolnom svakodnevicom, sada može isplivati na površinu?
Uglavnom, to je moj prijedlog.

Budući sam danas iznimno dobro raspoložen, nudim svojim poštovanim čitateljima i jednu nevjerojatnu pogodnost.
Naime, ako kliknete na link target="_blank"> src="http://img401.imageshack.us/img401/1029/blnaslovna2wk6.th.jpg"
border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" />
Herostrat vam nudi popust pa će te umjesto 120 kn knjigu platiti nevjerojatnih 119,99 kn. Imagine that??!?

Ne, ne morate zahvaljivati, ja sam jednostavno...takav. ;)



Post je objavljen 23.02.2007. u 09:41 sati.