Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Korizma...

Korizma, dakle, nije vrijeme u kojem imamo zgodnu priliku smršavjeti, dotjerati svoj izgled ili popraviti zdravstveno stanje. Isto tako, nije nam cilj kroz odricanje uštedjeti, već ono čega se odričemo dati za potrebe onih koji nemaju. Naša djela pokore, posta i odricanja nemaju za cilj postići nagradu, nego su izraz našeg zahvalnog nasljedovanja Isusa Krista.

Korizma je vrijeme u kojem razmišljamo o “vremenu koje nam je Bog ponudio”. To je naše vrijeme. Korizma traje od Pepelnice do mise Gospodnje večere na Veliki četvrtak, dakle 40 dana, pa joj otuda i naziv četrdesetnica.
Simbolika broja 40 upućuje na četrdesetna razdoblja u povijesti spasenja.
- Izraelci su, nakon izlaska iz egipatskog ropstva, na putu prema Obećanoj zemlji proveli u pustinji 40 godina. Bilo je to vrijeme kušnje i sazrijevanja.
- Mojsije je 40 dana i noći molio i postio na brdu Sinaju, kako bi ublažio Božju srdžbu na Izraelce koji su ostavili Boga i klanjali se zlatnom teletu.
- Prorok Ilija je 40 dana putovao na Božju goru Horeb.
- Ninivljani su proglasili 40-dnevni post, obrativši se na propovijed Jo-ninu, te tako spasili grad od uništenja i propasti.
- Nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus je proboravio 40 dana u pustinji, moleći se i posteći, te je bio kušan od Zloga.
- Nakon uskrsnuća, 40 se dana ukazivao apostolima, a potom je uzašao na nebo.

40 je biblijski broj koji označava puninu vremena, savršenstvo, postizanje cilja. Korizma želi upravo to. Pred nas stavlja konačni cilj - nebo i nebesku proslavu kod Oca. Vrijeme od 40 dana je i naše vrijeme hoda. U tom vremenu nailazimo na kušnje, pitanja, različite izazove i ponude, no to je i vrijeme koje nam nudi rast i sazrijevanje.

Dakle, komentirajte, ćega ste se Vi to odrekli u ovih 40 dana...

-Josip-

Post je objavljen 22.02.2007. u 18:27 sati.