Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

"Daljinska utakmica u jahanju"

U travnju će se na području općine Pitomača održati prva endurance „Utakmica u daljinskom jahanju“. Utakmicu organiziraju konjički klub „Zlatni klas“ Otrovanec i udruga „Bilogora-Papuk 1991.“ iz Velikog Trojstva, a u okviru godišnjeg programa Hrvatskog konjičkog saveza (HKS). Na tu temu jučer je održan radni sastanak organizatora s predstavnicima HKS-a. Termin održavanja planiran je za subotu 14. travnja. Staza je duljine oko 30 kilometra, a prolazi atraktivnim krajolikom (nizina, obronci Bilogore, šuma, vinogorje). Sudjelovati mogu članovi klubova koji su u okviru Hrvatskog konjičkog saveza i koji imaju jahačku dozvolu te licence za jahača i životinju.
Pitomača.hr
konj konj
Endurance ili daljinsko jahanje
Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu a da pri tome ne iscrpljujete konja. Začetak enduranca smatra se natjecanje između beduinskih plemena. U Evropi je začetak u vojno obuci, a prva utrka održana je 1852. godine između časnika Njemačke i Austrije na udljenosti Beč - Berlin. Kasnije se ovaj oblik jahanja razvio u sportsku disciplinu, a FEI prihvaća daljinsko jahanje pod svoje okrilje 1981. godine. U Hrvatskoj prva endurance utrka održana je 10. 06. 2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara. Prvenstveno je endurance namijenjen rekreativnim jahačima koji imaju svog konja i bave se terenskim jahanjem. Naravno, svi su dobrodošli. Ipak konja morate imati…
No krenimo do početka. Ideja za organizacijom ove utrke pripada mr. Željku Gagri, glavnom tajniku Hrvatskog
konjičkog saveza. Gospodin Gagro prepoznao je u nama (članovi Udruge Bilogora Papuk 1991.) kritičnu masu ljudi sposobnih i voljnih organizirati pravu endurance utrku. Kao partnera u organizaciji utrke izabrali smo Kasački klub Daruvar zbog lakše suradnje s lokalnim vlastima i planinarskim društvom u čijem je vlasništvu i planinarski dom Petrov vrh. Pripreme za natjecanje trajale su nekoliko mjeseci. Ovo je posve novi sport u Hrvatskoj i nitko nije imao konkretnih istustava u ovakvoj organizaciji. U obavješćivanju zainteresiranih posebno nam je pomogao časopis Konjska snaga i konjički forum Pegasus.
Udruga „Bilogora-Papuk 1991.“

konj konj

Post je objavljen 22.02.2007. u 16:52 sati.