Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

ZAVOJANE

ŽUPA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE
Zavojanska župa Rođenja Blažene Djevice Marije osnovana je 1696. godine odlukom mletačkih vlasti, a za nju su se brinuli franjevci iz franjevačkog samostana u Živogošću. Zavojane se prvi put spominju još 1434. godine u Kreševskoj povelji. Za župu su se franjevci brinuli i za vrijeme turske vladavine. Župu danas opslužuju franjevci iz samostana u Makarskoj. Kao i kroz povijest, u župi i danas živi većinski hrvatsko stanovništvo katoličke vjeroispovijesti. Do 1922. godine zavojanskoj župi su pripadala Stilja i Mijaca, ali tada su se Stilja osamostalila i stvorila novu župu Svetog Ivana Krstitelja u koju su uključena i Mijaca. Za vrijeme Kandijskog rata zavojanski kraj je opustio, pa je nakon oslobođenja od Turaka, krajem 17. stoljeća, ponovno napučen katoličkim stanovništvom iz Hercegovine, uglavnom iz Mostarskog Blata i Brotnja. U Zavojanima su za vrijeme turske uprave posjede imali i važniji vrgorski muslimani, poput bega Cukarinovića čija se kula nalazi u zaseoku Ančići. Župna kuća je sagrađena 1751. godine, a 1946. je zapaljena. Od tada župnik ima stalnu rezidenciju u kući u Dragljanima koju je 1959. godine zahvatio požar, ali je 1964. obnovljena. U zavojanskoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije postoji nekoliko crkvi. Najvažnija je svakako župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije koja je izgrađena 1712. godine. Izgrađena je od kamena. Zvonik je podignut 1795. i dug je trideset metara. Zanimljivo je da se u zvoniku crkve nalaze tri zvona, od kojih najstarije potječe čak iz 1695. godine, a ostala dva su iz početka 19. stoljeća. 1977. godine crkva je proglašena spomenikom kulture. Druga crkva u toj župi je crkva svetog Ante u Dragljanima koja je sagrađena u 18. stoljeću. Današnji je izgled dobila 1821. godine. 1910. godine počeo se graditi zvonik, ali je ostao nezavršen.
Treća crkva je ona u Dugim Njivama koja nosi ime Kraljice Mira. To je područna crkva koja je izgrađena u novije vrijeme, tj. 1992. godine. Izgrađena je od betona, a pročelje je obloženo kamenom. Prije je postojala još jedna crkvica koja je nosila ime Svih Svetih. Izgrađena je poslije izgradnje župne kuće, a blagoslovljena 1781. godine. Što se tiče groblja, najvažnije se nalazi u Zavojanima. Groblje se nalazi i kod crkve svetog Ante u Dragljanima, a najnovije je izgrađeno u Dugim Njivama pokraj nove crkve Kraljice Mira.
Danas ta župa, kao i sve župe planinskog dijela Vrgorske krajine doživljava tešku depopulaciju, a svećenički kadar koji opslužuje sve župe krajine, odavna više ne potječe iz vrgorskog područja.


Post je objavljen 22.02.2007. u 13:51 sati.