Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sunflower37

Marketing

pocela Kineska Godina Svinje ...

Kad su vam najblizi susjedi Kinezi i usred veljace imaju vatromet i veliku festu na svom dvoru, morate znati da upravo slave svoju Novu godinu.Kako je racunaju i sto ona njima predstavlja evo u nekoliko sakupljenih informacija..
Image Hosted by ImageShack.us
Proslava kineske Nove godine počinje s mladim mjesecom prvog dana godine i završava na pun mjesec petnaest dana kasnije. Petnaesti dan proslave naziva se Festivalom fenjera te se slavi noću uz parade svjetiljki i djecu koja nose fenjere izrađene od papira.

Kineski je kalendar baziran na kombinaciji lunarnih i solarnih kretanja. Lunarni ciklus je dug oko 29,5 dana. Da bi nadoknadio razliku između mjesečevih mjeseci i sunčevog kalendara, Kinezi umeću dodatni mjesec svakih nekoliko godina (ukupno sedam godina od njih devetnaest ima jedan mjesec viška). Ovo je nalik umetanju dodatnog dana u prijestupnu godinu gregorijanskog kalendara. To je razlog zašto kineska nova godina svake godine započinje na drugi datum našeg solarnog kalendara.

Novogodišnja večer i dan slave se u krugu obitelji. To je doba okupljanja i zahvalnosti. Tradicija je nalagala da se proslava okruni religijskom ceremonijom u čast nebesa i zemlje, bogova ognjišta i obiteljskih predaka.

Žrtva precima, najvažniji od rituala, ujedinjuje živuće članove obitelji s onima preminulima. Pokojnika se prisjeća uz veliko poštovanje, jer oni su zaslužni za postavljanje temelja sudbine i slave obitelji.

Prisutnost duša predaka se obilježava večerom koja se poslužuje i preminulima na obiteljskoj svečanoj večeri. Tako se duhovi priključuju živima, a praskozorje Nove godine se slavi u velikom zajedništvu prošlosti i današnjice što zajedno grade budućnost u koju se tog dana ulazi
.
Image Hosted by ImageShack.us
Dakle, sretna im bila Nova godina :)) Ukoliko ne znate da li ste u kineskom horoskopu svinjce potrazite se medju ovim godistima - 1935,1947,1959,1971,1983,1995,2007.
Image Hosted by ImageShack.us
I dok lijepom nasom suncokreti preplavljuju zlatna polja drage mi Slavonije, ovdje je zaista tesko pronaci sunflower koji ce podsjecati me na moje sunce..No ipak..kazu - tko trazi taj i nadje :)) pa makar i bio gotovo najskuplji cvijet na trznici :))
Image Hosted by ImageShack.us
Pomislih da na jednom od zidova obojanim veselim koloritom suncokreta pise isto..no pisalo je hamburger pa do daljnjeg neznam tocno ispisivanje suncokreta kineskim pismom :(( ali i to cemo ubrzo rjesiti jer kao sto vec jednom napisah - naj prija moje malene original je Kineskinja i imati ce uskoro posla :))
Pitanje je samo kako zlatni cvijet ima veze sa pecenim mesom??!!??
Image Hosted by ImageShack.us
I na kraju iz solidarnosti spram susjedima,odosmo ipak u grcku slasticarnu primamljiva naziva - Sugar Art..mozete zamisliti tu umjetnost u kremi i oblatnama :))

Post je objavljen 22.02.2007. u 02:21 sati.