Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zenama

Marketing

RAK DOJE 3

SAMOPREGLED DOJKE

Dobra je navika, svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa, uvijek na isti i uobičajeni način, obaviti samoopipavanje dojki. Time se, s vremenom, postiže spoznaja o normalnom tkivu dojke, te u slučaju pojavljivanja nepravilnosti tkiva ili tumora, doista se rano i na vrijeme može otkriti eventualni karcinom dojke.
Važnost samopregleda dojke je u upoznavanju građe zdrave dojke. Redovitim pregledima žena će naučiti kakva je građa dojke pod prstima tako da će lako prepoznati promjene u smislu bolesti.
Samopregled dojke vršite na slijedeći način:


Svucite se do pojasa, stanite pred ogledalo i promatrajte svoje dojke tražeći bilo kakvu promjenu u veličini. položaju ili obliku. U 40% žena dojke nisu u istoj visini grudi niti jednako velike.


Podignite ruke iznad glave i promatrajte dojke iz svih položaja. Pogledajte da li ima bilo kakvih promjena od prošlog mjeseca. Zatim lezite, a mali jastuk ili složeni ručnik stavite pod lijevu lopaticu. U tom se položaju dojka rastegne jednoliko i time se olakša kontrola. Zatim stavite lijevu ruku pod glavu a desnom pretražujte lijevu dojku. Prste držite zajedno ispružene, ali ne ukočene. Na ovaj način najlakše ćete osjetiti bilo kakvu kvržicu ili odebljanje u dojci.

Zamislite dojku kao krug podijeljen na četiri dijela. Ponajprije pogledajte gornju unutrašnju četvrtinu dojke.

Zatim, pregledajte donju unutrašnju četvrtinu dojke. Ruka je i dalje iznad glave.

Sada položite lijevu ruku uz bedro i pretražite donju vanjsku četvrtinu grudi.

Posljednju pogledjate gornju vanjsku četvrtinu dojke, gdje si najčešće promjene u dojkama.

Završite pregled opipavanjem područja pazušne jame.
Da ispitate desnu dojku podmetnite ručnik ili jastuk pod desnu lopaticu, a desnu ruku stavite pod glavu. Lijevom rukom radite isto što ste prije radili desnom, ali spustite desnu ruku uz bedro prije nego što započnete kontrolirati vanjsku stranu dojke.



Post je objavljen 24.02.2007. u 13:17 sati.