Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 24. 01.



1965.

britanski političar, državnik, pisac, dobitnik nobelove nagrade za književnost, borbeni imperijalist najpoznatiji kao premijer velike britanije tijekom drugog svjetskog rata, sir winston leonard spencer churchill, umro je u londonu, 24. siječnja 1965.

U Londonu je 24. siječnja 1965. umro Winston Churchill, britanski državnik koji je svojim djelovanjem obilježio 20. stoljeće. Svijet je zadužio pobjedom nad fašizmom, a poslije rata otporom komunističkoj ekspanziji. Churchill je bio zagovornik europskog pomirenja, čime je potaknuo stvaranje današnje Europske Unije. Za monumentalne ratne memoare 1953. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. /jutarnji list/

opširnije OVDJE



1920.


talijanski slikar židov sefard, amadeo modigliani umro je u parizu, 24.siječnja 1920.

modigliani je bio više manje autodidakt, ako se izuzme tu i tamo njegovo pohađanje crtačkih tečajeva pri akademijama u firenci, veneciji i kasnije u parizu. vrlo siromašno porijeklo i teška bolest u ranom djetinjstvu uskratili su mu redovno školovanje, istovremeno mu omogućili da se bavi umjetnošću za koju je imao prirodbu nadarenost. najveći dio svog, relativno kratkog života bavio se kiparstvom inspiriranim afričkom i grčkom skuptularnom umjetnošću (rođen je 1884), tako ga će posljednjih šest godina prijeći na likovno izražavanje kistom kao impresionist i realist. vrlo nemirna i nesređena osoba s latentnom bolešću imao je niz ljubavnih afera, od kojih je posljednja završila i tragedijom.

modigliani je izrađivao aktove svojih žena i prijatelja. jedina samostalna izložba koja je bila otvorena u parizu 1917. (gdje je proveo 14 godina), zatvorena je zbog 'javne sablazni' izloženih aktova.
posljednje tri godine života proveo je s devetnaestogodišnjom djevojkom jeanne hébuterne. naslikao je najmanje 25 njezinih aktova. s njom je imao kćer. turbekuloza od koje je bolovao uzela mu je život 24. siječnja 1920. u 36. godini života. smatrali su ga posljednjim pravim boemom. cijeli monmartre je nazočio njegovoj sahrani.
mlada jeanne je ostala u novoj trudnoći i dva dana nakon njegove smrti skočila je s petog kata izvršivši samoubojstvo.





Post je objavljen 21.02.2007. u 16:44 sati.