Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 21. 01.


1924.

lenjin

ruski revolucionar, državnik, filozof i publicist; predvodnik oktobarske revolucije 1917. u rusiji; osnivač prve komunističke partije i kominterne; utemeljitelj ruske socijalističke federacije sovjetskih republika i sovjetskog saveza, vladimir iljič uljanov "lenjin" umro je 21.siječnja 1924.


Poslije nekoliko moždanih udara, 21. siječnja 1924. umro je Vladimir Iljič Lenjin, vođa boljševičke revolucije u Rusiji te zagovornik doktrine "klasnog rata" i "diktature proletarijata", zapravo komunističkog totalitarnog sustava. Povijest je pokazala da je Lenjin bio začetnik bespoštednog "crvenog terora" od kojega je u revolucijama 20. stoljeća stradalo oko 100 milijuna ljudi. (jutarnji list)

link




1954.
nautilius

prema maštovitom prikazu julesa verna izgrađena je prva podmornica na atomski pogon u s a d-u, nazvana prema njegovoj maštovitoj podvodnoj plovilici nautilius i porinuta u more na današnji dan, 21. siječnja 1954.

u povijesni pomorski podvig tog 'ubojitog diva od 3500' brt i velikog akcijskog radijusa je plovidba ispod ledenog pokrova antartike



1737.

dubrovački barokni pjesnik, povjesnik, redovnik, prevoditelj ignjat đurđević (ignazio giorgi, ignacio giorgi, đorđić); potomak dubrovačke patricijske obitelji koja je primljena u plemstvo poslije potresa 1667. ('novo plemstvo'); đak isusovačke gimnazije; student filozofije i profesor na isusovačkim kolegijima; šipanski knez; zapovijednik tvrđave lovrijenac; neobuzdana temperamenta i zaljubljive prirode; autor koji je pisao na hrvatskom jeziku ('pjesni razlike') nabožnu, ljubavnu, idilsku i pripovjednu liriku u tradiciji dubrovačko-dalmatinskog književnog baroka, umro je u dubrovniku na današnji dan, 21. siječnja 1737.

Vele trpjeh! već ne mogu
superbiju tvu podnijeti,
da ko svinju na brlogu
zapljuvaš me bez pameti;
hajde od mene, bud' na tvoju
volja t', pjadžer - svak na svoju!
Neću stupit, da bih mogo
prigrlit te mirno ikada,
neć trabukat, pasja nogo,
pasja kenjo gadzarada;
pasi mi se sred slobode,
nu ćeš znati kud te vode!
A nazbilj ćeš sve domala
platit što mi skroji i skuha!
Ti si mene začarala,
ti si mora vragoduha,
strižeš okom, svijesti otimaš,
a i pod nosom krstak imaš.

/suze marunkove, odlomak/

link





Post je objavljen 21.02.2007. u 16:34 sati.