Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

AFERA PALACH II.

U MMC-u Palach održana je tiskovna konferencija na kojoj je voditelj kluba Palach Damir Čargonja- Charly progovorio o diskutabilnom radnom vremenu toga kluba. Novim Zakonom o radnom vremenu ugostiteljskih objekata Palach bi navodno mogao raditi do 6 sati ujutro, no ipak mu je to pravo izgleda uskraćeno. Pitaju se posjetitelji Palacha kako i njegovo vodstvo, zbog čega?
Čargonja smatra da problem nije u radnom vremenu Palacha, već u atraktivnosti njegovoga prostora. Ugovorom je klub Palach s najkraćim radnim vremenom u gradu vezan da radi kulturne manifestacije koje sami financira što ga je dovelo do bankrota jer Grad ne ulaže dovoljno u Palach koji je kulturna institucija na kojoj odrastaju generacije budućih umjetnika, a ne samo kafić koji svojim posjetiteljima nudi samo alkoholna pića- drži Čargonja te nadalje kaže, kako je kultura koja je proteklih godina nastala u Palachu, nositeljica čitave nezavisne scene u Rijeci i šire.
Voditelj Music Boxa kroz koji je prošlo više od pedeset riječkih rock grupa zabrinut je za njezin daljnji rad ako se Palachu ne dozvoli radno vrijeme koje mu je zakonom zajamčeno te drži da mladi rock bendovi čine baštinu Rijeke koja bi trebala biti reprezentativna izvan Rijeke.
Čargonja je pojasnio da je Ured za turizam kategorizirao Palach kao discobar koji je dosada imao pravo petkom i subotom održavati koncerte jer mu je to pravo grantirao Grad Rijeka. Novim Zakonom o radnom vremenu Grad više ne posjeduje to pravo stoga je zatraženo od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da se očituju o ovom Zakonu.
Nedopustivo je da Grad Rijeka ima toliko malo sluha za Palach koji predstavlja pravu alternativnu kulturu, rekao je Čargonja, dodavši kako je danas Palach posjetila veleposlanica Kraljevine Nizozemske Catharina Maria Trooster u pratnji ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Franceschija što svjedoči o njegovoj uspješnosti i dobroj slici koju o njemu imaju visoki dužnosnici iz svijeta.
U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u srpnju ove godine bit će predstavljena retrospektivna izložba koja se dotiče rada MMC-a Palach u posljednjih deset godina, a u listopadu će se preseliti u Stuttgart.
Je li nesnalaženje gradske uprave u odnosu na Palach, kako kaže čargonja, pravi razlog zašto se Palach mora baviti administrativnim zavrzlamama umjesto da se okrene svome kulturnome djelovanju, bit će uskoro riješeno. Odluka o radnome vremenu značit će ishod dugogodišnjega pitanja- hoće li Rijeka unaprijediti svoj kulturni turizam?!


Post je objavljen 21.02.2007. u 13:18 sati.