Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hawaiisunset2

Marketing

Čokolada

Kako sam blago ovisan o čokoladi, a vjerujem da nisam jedini, odlučio sam i njoj posvetiti jedan post.

Osnovna tvar iz koje se proizvodi čokolada je biljka kakaovac koja potječe iz tropskih predjela.To je mahunarka čije se sjemenke suše i fermentiraju te prže kako bi se uništila octena kiselina.Na kraju se sve melje u kakaov maslac koji je osnovna sirovina za dobivanje prave, tamne ( i gorke ) čokolade.Njoj se dodaju velike količine šećera i poboljšivači okusa da bi se dobila ukusna slatka čokolada ( nezdrava i kalorijama prebogata namirnica ).Čokolada u sebi sadrži mnoge kemijske tvari koje negativno utječu na naše zdravlje i stvaraju jednu vrstu ovisnosti.Malo dijete koje popije šalicu kakaa ili pojede čokoladicu prosječne veličine unese u organizam, proporcionalno težini, jednaku količinu kofeina kao odrastao čovjek koji popije šalicu kave.Kofein stimulativno djeluje na središnji živčani sustav te potiče pojačano izlučivanje želučane kiseline što vremenom može dovesti do pojave čira , depresije, osteoporoze , hipoglikemije ( niska razina šećera u krvi ) ,ubrzanog disanja , mučnine, nepravilnog rada srca i nekontroliranog drhtanja, stvara ovisnost... Teobromin potiče hipoglikemiju i debljanje te uvelike povećava rizik za obolijevanje od karcinoma prostate.Danas se sve češće dijagnosticiraju alergije na čokoladu, no takve alergijske reakcije čovjek ne stvori na samu čokoladu, već na onečišćenja unutar same čokolade koja su u određenoj količini dozvoljena ( dijelovi insekata i glodavaca te njihove izlučevine ) .

Ne znam da li su vas ove činjenica iznenadile, ali mene svakako jesu ( iako ću nastaviti jesti čokoladu,samo u manjim količinama ) .Pozdrav do sljedećeg posta , nadam se, već krajem ovog tjedna.Ako ne, uživajte u vikendu.

Post je objavljen 21.02.2007. u 11:38 sati.