Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pitomačka inicijativa za produženje "Drava Route"

Nalazeći se na dodiru Podravine i Slavonije, a ujedno i na kraju „podravske dionice“ biciklističke staze uz Dravu („Drava Route” Legrad-Pitomača), naša općina ima direktan interes da se ovaj biciklistički pravac produži i prema Slavoniji, jer će to omogučiti intenzivniju turističku cirkulaciju i u našem kraju. Stoga je TZ Pitomača pokrenula inicijativu za pokretanje projekta „slavonske dionice“ na pravcu Pitomača-Osijek. Na inicijativnom sastanku, koji je održan 20.02.2007. u Donjem Miholjcu, predstavnici slavonskih pridravskih općina, gradova i županija potpisali su odgovarajuću „zajedničku izjavu“.

ZAJEDNIČKA IZJAVA



o pokretanju projekta “Slavonske dionice” hrvatske “Drava Route”



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
U lipnju 2002. u austrijskom Lienzu (svega 40-tak kilometara od izvora rijeke Drave) predstavnici Italije, Austrije i Slovenije potpisali su povelju o zajedničkoj izgradnji međunarodne dravske biciklističke staze, čiji prvi projekt obuhvaća realizaciju dionice od Toblacha do Maribora. U svom konačnom obliku ta će staza povezati svih 5 pridravskih država od izvora rijeke u Italiji do njenog ušća u Dunav kod Aljmaša.

U međuvremenu su, kako na mađarskoj tako i na hrvatskoj strani Drave, pokrenute razne turističke inicijative u cilju daljnje izgradnje Dravske biciklističke staze i umreženja ove regije u šire međunarodne biciklističke tokove („Ruta Dunav“ između Udvara i Iloka, «Drava Route” u Podravini između Legrada i Pitomače, kružna ruta „Donji Miholjac-Belišće-Harkany“ i druge). Kao jedno od posebno aktualnih pitanja za našu regiju sada se postavlja pitanje spajanja podravske „Drava Route“ sa rutom Donji Miholjac - Belišće i dalje nizvodno do Osijeka. To je izvanredna šansa za biciklistički turizam u virovitičko-podravskoj i osječko-baranjskoj županiji i posebno dobra prilika za uključenje perifernih graničnih općina u šire međunarodne tokove, od kojih su dugo vremena bile “izolirane”.

Polazeći od potrebe koordiniranog zajedničkog nastupa u ovim nastojanjima, dolje potpisani predstavnici slavonskih pridravskih općina, gradova i županija daju svoju punu podršku inicijativi za pokretanje projekta „Slavonska dionica“ hrvatske „Drava Route“ te se obvezuju da će, prema mogućnostima, dalje aktivno raditi na realizaciji ove ideje i istu promicati u svojim kontaktima sa nadležnim lokalnim, regionalnim i državnim ustanovama.

Pravi turistički potencijal ovog projekta doći će do svog punog izražaja tek kada hrvatska „Drava Route“ bude povezana sa rutama u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Tada će ova biciklistička staza predstavljati najvažniju zapadno-istočnu poveznicu, po kojoj će turisti-biciklisti na svom putu od Alpa, dolazeći po austrijskoj «Dravskoj» ili «Murskoj stazi», moći produžiti vožnju dalje na istok i po našoj dravskoj stazi kod Osijeka izbiti na popularnu „Dunavsku stazu“, koja odatle vodi na sjever prema Budimpešti i Beču, i na jugoistok prema Crnom moru. Stoga, potpisnici ove izjave podržavaju internacionalizaciju projekta i teže užoj suradnji s partnerima iz Mađarske, Slovenije i Austrije, uključujući i izradu zajedničke dokumentacije za natječaje u vezi financijske pomoći iz odgovarajućih europskih fondova.

U Donjem Miholjcu 20. veljače 2007.
Pitomača.hr

Post je objavljen 21.02.2007. u 11:12 sati.