Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

ismijavanje zakona

afera sa sanaderovim satovima dobiva neočekivani nastavak. umjesto da povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jednostavno odgovori na postavljeno pitanje kolika je vrijednost njegove urarske kolekcije i kako ju je stekao, što ga je povjerenstvo i pitalo, premijer dopunjuje svoju imovinsku karticu na način da kaže: imam različite pokretnine, pa i satove i sve to vrijedi milijun i pol kuna, a u pomoć premijeru potrčaše odmah svi ministri i zastupnici hdz-a i dopuniše svoje imovinske kartice istom formulacijom ali različitim svotama, manjima od premijerove.
narugali su se tako jednom ozbiljnom i važnom zakonu ismijavajući njegov smisao. pa nije valjda svrha odredbe o imovinskoj kartici ta da građani ove zemlje s pouzdanjem saznaju kolika je ukupna vrijednost njihovih lonaca u kuhinji i servisa za kavu, njihovih tepiha i zavjesa, žlica i viljuški, venecijanskih gondola koje sigurno drže po svojim regalima. i ne može se valjda taj sitni kućanski inventar staviti u istu ravan sa kolekcijom satova vrijednost koje novinari porocjenjuju na minimalno 150 tisuća eura. ne zanima javnost ima li premijer ili bilo koji drugi dužnosnik ručni sat standardne vrijednosti koji je dobio od svoje žene kao rođendanski poklon, ima li u stanu dvije kožne fotelje i tri umjetničke slike, nego želi odgovor na pitanje kako je i kada netko zaradio toliko novca da cijelo bogatstvo može spiskati na tako bizaran hobi kakvim se, navodno godinama, bavi aktualni premijer.
relativiziranje toga pitanja, zatrpavanje povjerenstva dopunjenim imovinskim karticama, sadržava zapravo sljedeću poruku: time što je zatajio svoju basnoslovno vrijednu kolekciju, premijer nije zapravo učinio ništa nepodobno, svi ljudi imaju nekakvu pokretnu imovinu, evo, imamo je i mi, i evo, tolika je, zabavljajte se sada s njom, samo ostavite na miru našega šefa, jer to što je on nakupio tijekom života i nije nešto posebno.
cinizam ovoga postupka, prezir prema javnosti, ismijavanje zakona, time je prevršilo mjeru. i ne samo mjeru dobrog ukusa.

Post je objavljen 21.02.2007. u 09:06 sati.