Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 13. 01



1898.

"J'accuse"- "Optužujem!"

francuski je romanopisac i osnivač i predstavnik naturalističkog pravca emile zola, bio je upleten u politički skandal francuske 19. stoljeća, poznat u svijetu kao afera dreyfus.

on je 13. siječnja 1898., zaprepašten skandalom koji je podijelio francusku javnost, izravno pisao predsjedniku republike i protestirao tražući reviziju montiranog procesa.

spis j'occuse (optužujem) ušao je u povijest jednako kao i sramotna afera protiv židovskog časnika alfreda dreyfusa, proglašenog veleizdajnikom koji trguje tajnim dokumentima i proživljava svu sramotu skidanja odličja (javno skidanje odličja čak i hlaća), prognan i zatvoren na paklenom otoku, dok se istovremenom francuskom širio val antižidovstva.

zahvaljujući tome, nakon 6 godina proces je ponovljen i dryfus je proglašen nevinim.







1992.

vatikansko priznanje hrvatske samostalnosti

- Sveta je Stolica 13. siječnja 1992., dva dana prije zemalja EZ-a, priznala Republiku Hrvatsku, poželjevši "duhovni i tvarni napredak svega njezina pučanstva". Tim je potezom papa Ivan Pavao II. zadobio dodatnu hrvatsku naklonost nakon što se dugo i odlučno suprotstavljao velikosrpskoj agresiji. Vatikan je prvi put priznao hrvatsku državnost 879. godine, blagoslovivši kneza Branimira.

/izvor: elektr. izdanje jutarnjeg lista/



Post je objavljen 21.02.2007. u 07:55 sati.