Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 11. 01


1976.


engleska književnica, autorica više od 80 romana s krim sadržajima od kojih je najveći broj ekranizirano, nazvana i 'kraljicom krimića' dame agatha mary clarissa christie (rođena 1890), umrla je 12. siječnja 1976.

jednom je izjavila da će je svatko zaboraviti kad se jednom ugasi njezin život i njezin spisateljski žar, međutim ostala je najizdavanijom autoricom u mnogim zemljama izvan rodne velike britanije, čije se krim priče i danas čitaju s istim zanimanjem kao i kad su objavljene.
čitala sam također da je izazvala paniku svojim nestankom, slučajnim (vjerojatno namjernim) i da je mirno izjavila da se je odmarala 'od slave'.

nezaboravni likovi herculea poirota, kojega je ubila u svojim dnevničkim bilješkama, odnosno posmrtnom romanu, jer joj je bio dosadan, i radoznale inteligentne usidjelice mrs marple koju je opet poslala u mirovinu na selo, skoro su uvijek nazočni u njezinim krim pričama u kojima dopušta i čitatelju i gletalju da zajedno s njima riješi neko zamršeno ubojstvo u kojemu su mnogi osumnjičeni, a samo jedan i kriv.

spadam u ljubitelje njezinih romana i sve sam ih (ili gotovo sve) pročitala, a vi o aghate christie pogledajte detalje na linku ovdje.





Post je objavljen 21.02.2007. u 07:52 sati.