Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 10. 01


1971.

"kad vidite loše odjevenu ženu, onda primjećujete odjeću; kad vidite dobro odjevenu ženu, onda vidite ženu" (parafrazirano)
i
"obuci crnu haljinu i budi dama"

znala je govoriti coco shanel, gabrielle coco bonheur shanel, kreatorica koja je obilježila 20. stoljeće svojom suverenom vladavinom u svijetu mode, umrla je u parizu 10. siječnja 1971.

crna haljina koju je lansirala 1926. postala je simbolom mode coco shanel, kao odraz shvaćanja modnih potreba suvremene žene u novom 20. stoljeću. ali to je bio tek početak njezine skoro suverene vladavine duge 60 godina, jer njezin stil obilježili su: ženske hlaće, strukirani ravni kostimi bez okovratnika, udobnost prije svega, suknje do koljena; modni detalji poput niski perli ili više zlatnih lančića, lakirane cipele, posebne ženske torbice; kombinacija bižuterije i originalnog nakita privući klijentelu iz visokog društva. u kasnijem razdoblju njezin ženski kostim dobit će okovratnik obrubljen kontrastnim bojama i ukrašen dugmadima, ponekad i pojasom do skoro dječački skrojenih modela. uz modne detalje nezaobilazan je chanel  5 miris za posebno senzibilne osobe koji je inauguriran još 1921. godine, a do danas je poput zaštitnog znaka kuće shanel. ("obućena sam u nekoliko kapi ovog zanosnog parfema", marillyn monroe).

a tko je zapravo bila coco shanel?

rođena je 1883., iako je tvrdila da se to dogodilo deset godina kasnije (1893) u sirotištu na radnom mjestu svoje majke, koja je umrla kad joj je bilo 6 godina ostavši nju i još četvero djece na brizi mužu.
jedno kraće vrijeme je radila kao barska pjevačica, od tog vremena joj je ostao i nadimak - coco.
prvi dućan sa šeširima otvara u parizu 1914., da bi kasnije širila svoju uspješnu modnu i kreativnu trgovinu i na druge francuske gradove.
u prvom svjetskom ratu bila je pomoćnom bolničarkom; u drugom je morala pobjeći u švicarsku iako je već 'dobila' slavno mjesto u svijetu mode. vratila se u pariz 1954. i nastavila tamo gdje ju je rat zaustavio.
požnjela je najveća priznanja kao 'velika coco', a slavna imena iz svijeta filma, glamura i krunjene glave bile su odjevene u njezine kreacije. radila je bez prestanka. umrla je u snu.

"Da bi osoba bila nezamjenjiva, mora uvijek biti različita", bio je moto coco shanel.




Post je objavljen 20.02.2007. u 23:43 sati.