Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isildur

Marketing

Djelomicno izvrsena zadaca pisanja o sebi

I naravno da nisam imao mira. Iako sam rekao da sam lijen i da mi se nece dati ovdje nista pisati, ipak pisem ovdje. Iz jednostavnog razloga. Druga opcija mi je sjesti i uciti, a ma koliko to bilo bitno ne da mi se i radije cu ovdje nesto baljezgat.

Mislio sam poceti od predstavljanja sebe kao osobe, ali ni to mi se ne da. Prevelika je gnjavaza i ima previse toga da bih nesto nabrzinu napisao. Zato cu veceras samo napisati omiljene pisce i djela.

Pa da krenemo od prvog mjesta (iako se po samom dizajnu bloga vidi tko je prvi):

1. John Ronald Reuel Tolkien

Ovog covjeka jednostavno obozavam. Klanjam mu se do groba. S njim i njegovim djelom sam se upoznao negdje u 3 ili 4 razredu osnovne skole. Dakle dobrih 5 godina prije nego sto je film snimljen, a sto znaci da nisam jedan od onih prolaznih obozavatelja i onih koji prate trendove i voli sto je u djiru. Zapravo takve stvari ne volim (pr. da vichijev kod nisam jos ni procitao, a ni pogledao film). Nego da se vratim na pocetak. Tolkien je legenda i svatko mu teba pruziti priliku i procitati njegova djela. Znam da nekima ne odgovaraju brojni opisi, ali meni je to najbolje. Necu dalje daviti o Tolkienu jer sve sto vas zanima mozete saznati na dva mjesta. Na Tolkien Portalu i na jedinom HR Tolkien Boardu. Uglavnom imate bannere sastrane.

2. Hermann Hesse

Takodjer velika legenda. NIjedan pisac se nije Tolkienu priblizio kao H. Hesse. Ne znam zasto, ali tako je. Sad kad biste me pitali sta mi se tocno svidja u njegovim djelima ne bih vam znao odgovoriti. To je jedna od onih stvari koja je takva zato sto je takva i nema objasnjenja. Demian, Stepski vuk, Siddharta, Narcis i Zlatousti...

3. Lois McMaster Bujold

Evo da ne kazete da sam sovinist. IMa i zesnkih pisaca koje volim. Sa djelom Bujoldice sam se poceo upoznavati prije otprilike 2 godine. Citao sam njen serijal o Vorkosiganima, najnagradjivaniji sf roman u svijetu. Serijal se sastoji od 14 knjiga, koje su sve izasle u hrvatskom prijevodu, i svaku sam procitao po minimalno dva puta. Jos uvijek mi je Lois i njena djela svjeza pa ne znam dal ce zadrzati svoju trenutacnu poziciju. Dok sam za gornje pisce siguran da ih nitko nikad nece maknuti sa trona, ali opet nikad ne reci nikad.

4. Guy Gavriel Kay, George R. R. Martin, Tad Williams, Dan Simmons, Roger Zelazny

Dakle, kao sto vidite cetvrto mjesto nemam jasno definirano. Tu bi moglo stati jos jako puno pisaca, ali trenutno ih se ne mogu sjetiti.

5. Smrt Smail-age Cengica

A sad last, but not least. Ovo djelo stavljam kao posebnu kategoriju, iako se nalazi na broju pet. Kao vrijednost djela mi je jedno od najboljih. Ako gledam preko pisca, Mazuranica, ako ga usporedjujem sa ostalim gore navedenim piscima zauzima peto mjesto, ali ako gledam djelo Smail-agu i ako smail agu usporedjujem sa ostalim djelima, Smrt Smail-age Cengica zasjeda na drugo ili cak prvo mjesto. Da, bolje mi je i od stepskog vuka, a mozda cak i od djela samog Tolkiena. Zasad Tolkien vodi za 1 stotinku, ako gledamo kroz skijaske/atleticarske rezultate. Ovo je gadna utrka i vjerujem da nikad necu imati iskristaliziranog pobjednika.

Sluge zove Smail-aga,
Usred Stolca kule svoje,
A u zemlji hercegovoj:
"Ajte amo, sluge moje,
Brđane mi izvedite,
Štono sam ih zarobio robljem
Na Morači vodi hladnoj.
Još Duraka starca k tome,
Što me hrđa svjetovaše
Da ih pustim domu svome,
Jer su, reče, vlašad ljuta;
Oni će mi odmazditi
Mojom glavom vlaške glave:
Ko da strepi mrki vuče
S planinskoga gladna miša."



"Boj se onoga tko je viko
Bez golema mrijet jada. "


I tako dalje. Uskoro cu staviti cijeli ep na blog.


Mislim da bi to bilo sve sto sam htio reci o djelima i piscima. Ako se jos necega sjetim nadodam ovdje ili napisem novi post...

Post je objavljen 20.02.2007. u 22:44 sati.