Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

Eszterhazy pržolice

Eszterhazy pržolice
Eszterhazy iz Galante bili su mađarski velikaški rod koji je godine 1687. dobio naslov knezova. Kneževskom majoratu je početkom našeg stoljeća među ostalim pripadao 21 dvorac, 60 trgovišta i 414 sela, bio je još godine 1945. najveći veleposjed u Mađarskoj.
Dva najglasovitija člana te kuće bili su Nikola Josip (1714-1790) koji je sagradio dvorac u Eszterhazy. U njemu je Haydn gotovo 30 godina skladao božanske sonate i bio kapelnik. Drugi je knez Nikola Eszterhazy (1765-1833), onaj austrougarski feldmaršal koji je sebi mogao dopustiti da odbije mađarsku kraljevsku krunu koju mu je godine 1809. ponudio Napoleon. Njemu pripisuju tu glasovitu pržolicu. Čovjek je stvarno bio neko!
Meso pripremimo, prelijemo ga vrućom mašću, pa ga na roštilju ili pod grilom sa svih strana pečemo dok ne dobije smeđu boju. U međuvremenu ga ponovo prelijemo mašću i začinimo solju, paprom i slatkom crvenom paprikom.
Zelenje za juhu očistimo i narežemo, a luk sasjeckamo. Oboje prepržimo u tavi na vrućoj masti, zaprašimo brašnom i dobro izmješamo, dolijemo juhu, dodamo meso i pirjamo sve zajedno. Pržolicu narezati na ploške, a umak protisnemo kroz sito,dotjeramo ga limunovim sokom, madeirom (zamjena za madeiru je crno vino i majčina dušica) i kiselim vrhnjem, pa u njega stavimo ploške mesa.
Prilog su njoki, a ako ih nema odličan je i pire, ili pak riža, a proći će i makaroni. Vino teže crno!
(750 g mesa za pržolicu /dio goveđeg hrpta/, svinjska mast, sol, papar, slatka mljevena crvena paprika, 2 grincajga, 2 glavice luka, žlica brašna, 2,5 dcl mesne juhe, žličica limunova soka, malo madeire /najviše 1 dcl crnog vina i malo majčine dušice za zamjenu/, oko 1,25 dcl kielog vrhnja)


Post je objavljen 20.02.2007. u 17:20 sati.