Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

biftek (file) "Stroganov"

biftek (file) "Stroganov"
To jelo koje se brzo priprema, uspjet će nam samo s mesom od filea s kojeg treba pažljivo odstraniti mast i kožice. Učinimo li to, meso će nam izvrsno prijati.
Tom su jelu kumovali Stroganovi, rod novorodskih trgovaca koji se u 18. stoljeću nalazio na vrhuncu moći. Stroganovi su već u 16. stoljeću posjedovali zemlju i solane na Uralu gdje je u to doba završavalo područje utjecaja ruskih vladara. Njihovoj inicijativi treba pripisati prodor preko Urala koji je kasnije doveo do podjarmljivanja Sibirije. Tom prilikom osigurali su Stroganovi za sebe carske povlastice koje danas zvuče kao nešto bajoslovno. A usput neko od njih je znao i kuhati!!!
Meso izrezati na rezance i posuti s paprom i mljevenom paprikom, te posoliti. Neka se sve dobro izmješa. Propržiti na vrućem maslacu i ulju, ali neka bude pečeno cca 60 %, jer meso iznutra mora biti ružičasto, inače dobiva okus po koži. Staviti ga u posebnu posudu.
Na istoj masnoći dodati sitno narezan luk (makar zavisi od ukusa može i grublje narezan), listiće šampinjona, sve malo propirjati i podliti vinom ili konjakom. Kad se umak smanjio na polovinu podliti juhom, dodati rezance krastavca, senf, limun, sitno isjeckan peršin, pa umutiti polako kiselo vrhnje onoliko koliko volimo. Ne treba pretjeravati!
Sve preliti preko mesa i sve još malo ugrijati, ali ne smije više vreti, to zapamtite!
Prilozi su kao najbolje pečeni krumpir, onda ili riža, može tjestenina ili okruglice od žemlji. Još jedna stvar, ako baš nemate goveđi file, ma dobar je i dobar komad iz buta, kao "lažni biftek", odlična je i pržolica i sl. Glavno je da je meso nemasno i dobro obrađeno ili očišćeno. Vino vrhunsko crno!
(60 dag bifteka, 1 luk, 1 srednji kiseli krastavac, 10 dag šampinjona, a mogu odlično proći i oni iz staklenke ili limenke samo da nisu kiseli, čaša bijelog vina ili čašica konjaka, žličica estragon senfa, sok od pola limuna, žličica crvene paprike u prahu koja i nije baš obavezna, maslac, ulje, malo peršina, 1 dcl juhe od kostiju, sol, papar, kiselo vrhnje)


Post je objavljen 20.02.2007. u 17:18 sati.