Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trzista

Marketing

Put & call ratio

Chart za $CPC - Put to call ratio
Stockcharts link za put to call ratio


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Kako čitati gornji chart? Za put & call ratio gledati ispeglanu plavu krivulju, koja predstavlja eksponencijalni moving average. Kod niskih apsolutnih vrijednosti, može se predpostaviti da je odnos puteva manji nego povijesni prosjek, pa tako i da je tržište dosta optimistično. Na ektremnim vrijednostima bilo pesimizma ili optimizma, velika je vjerojatnost zaokreta trenda!

Evo objašnjenja na INVESTOPEDIJI.
Tamo koriste 4-week moving average, dok ja koristim 3-week - nešto "brži" tj. 21-day moving average, koji dosta rastrzanu krivulju "ispegla", tako da bude čitljiva.


Put & call ratio za sada ne pokazuje ekstremno optimistično raspoloženje, koje bi karakteriziralo vrhunac tržišta!
U svakom slučaju treba koristiti i konbinirati što više ovakvih pokazatelja, a moj cilj ih je pronaći na besplatim servisima i pratiti.
Pretplatom na neke servise naučio sam koji su to pokazatelji, a najčešće korišteni je volatility index - VIX, koji već dugo vremena pokazuje vrlo niska očitanja, kao što i piše u komentaru Sy Hardinga, a i mnogi analitičari na CNBC-u kažu isto.
Nitko ne može znati kuda će market krenuti, ali zato može reći kao najbolji "educated guess" koja je najveća vjerojatnos da se desi porast ili pad.
U konbinaciji sa fundamentalnim pokazateljima, onda se može doći do nekih zaključaka.

Post je objavljen 20.02.2007. u 13:13 sati.