Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Peticija Zelene inicijative građana Rijeke

Jedna od zanimljivijih točaka današnje 66.sjednice gradskog poglavarstva bilo je očitovanje o peticiji građana za ambijentalnu zaštitu koju je organizirala Zelena inicijativa građana. Riječ je o dvije peticije Prva je Peticija za zelenu Rijeku. Nju je potpisalo 3070 osoba, a druga je Peticija za zaštitu kulturne i povijesne baštine koju je ptpisalo 2550 osoba.
Gradonačelnik je rekao da, iako obje peticije formalno – pravno predstavljaju prijedloge o kojima tijela grada Rijeke nisu obvezna meritorno odlučivati niti se o njima izjašnjavati, jer nema JMBG-a potpisnika, niti je dostignut broj od 10% biraća, odnosno trinaest tisuća i četrdeset potpisa, ipak je uvažena činjenica da je određeni broj građana iskazao interes za navedenu problematiku.
Smatra da se peticijom obmanjuje jer se tvrdi da će se na Delti graditi «funkcionalističke zgradurine komercijalnog, kockarskog, hotelijerskog sadržaja kakvih ima dovoljno u gradu, s ogromnim parkiralištima.» što nije točno. Naime, prostornim planom uređenja delta će se podjeliti na Sjevernu i Južnu. Javni park će se graditi na Sjevernoj Delti na prostoru današnjeg parkinga sve do zgrade Istravina, dok će se na Južnu Deltu širiti sadržaji grada poput stambenih i kulturnih objekata, a potpuno se isključuje planiranje šoping centara. Također se planira izgraditi trg veličine 5000 metara kvadratnih koji bi bio centralni gradski trg. Zaključio je da je namjena Delte upravo suprotna od one kavom se prikazuje u peticiji. To se također odnosi i na područje Katarine, gdje će se sačuvati zelene površine jer će ona GUP-om biti zaštićena. U potpunosti odbacio prijedlog iz druge peticije Zelene inicijative građana da se sagradit nadvožnjak od Ciottine do Zvonimirove ulice, jer je to loše estetsko rješenje i mnogi gradovi koji imaju nadvožnjake žele ih rušiti i preusmjeravaju promet tunelima.
Naglasio je da će sukladno Generalnom urbanističkom planu konačno rješenje Delte biti predmet javne i stručne rasprave kao i urbanističko – arhitektonskog natječaja.
Projekt Delte je izgradila danska tvrtka Kovi, a kncesionar je Lučka uprava. Obersnel je rekao da je bilo teško pregovarati s njima, jer su bili koncentrirani na profit, dok je grad želio napraviti novi urbani centar. Smatra da bi bilo manje nedoumica oko izgleda Delte kada bi Lučka uprava projekt prezentirala javno. Dodao je da mnogi u Lučkoj upravi misle da su izolirani otok, no na svu sreću ustav je predvidio da je za plansku dokumentaciju odgovorna i donosi je lokalna vlast.
Nakon sjednice u MMC-u Palach održana je tiskovna konferencija za novinare u svezu peticije građana za ambijentalnu zaštitu koju je organizirala Zelena inicijativa građana. Zoran Licul upozorio je da se Zelena inicijativa građana brine za povijesnu baštinu Rijeke i zelene lokalitete koji su ugroženi budućim urbanističkim planom.
Sramotno je što je nedavno srušen paviljon u tvornici Rikard Benčić koji je iz 19.st, a srušen je u svrhu gradnje parkirališta. Također se zbog nemara ruši željeznički kolodvor na potezu Sušak-Brajdica, a skaldišta na Žabici koja su iz 1881.godine prenamjenit će se u autobusno kolodvor. Licul smatra da su takva urbanistička rješenja kratkoročna te da gradsko Poglavarstvo ne razmišlja o budućnosti Rijeke. Što se tiče zelenih površina na Srdočima, Pulcu i Škurinjama rečeno da je da se uništavaju šume u svrhu gradnje primjerice garaža, a Delta koja bi bila idealni park kojega Rijeka nema prenamjenit će se u betonsko područje s hotelima s kasinima. Zelena inicijativa građana smatra da uvažavanje peticije znači poštivanje stava građana koji imaju viziju razvoja grada Rijeke, a ona ide u smjeru omogućavanja kulturnoga turizma, a ne gradnje gradskih tornjeva kakve ima svako selo u Italiji- rekao je Licul. Problematična je i zakonska regulativa koja zahtijeva 10% potpisa građana (otprilike 14 000 potpisa) da bi se prijedlog uopće razmatrao stoga Zeleni zahtijevaju i promejnu regulative jer kako kažu, čak ni na izborima nije utvrđen minimum odaziva građana.
Ignoriranje njihovih priejdloga od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije znači omalovažavanje pokreta Zelene inicijative garđana te drže da je neumjesno i nedopustivo da predsjednica Gradskoga Vijeća na njihove prijedloge odgovara kako sjednica Poglavarstva nije tematska te se o njima na njoj ne može raspravljati.


Post je objavljen 20.02.2007. u 13:04 sati.