Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zelimzivot

Marketing

Srdačna dobrodošlica Aninoj Zakladi i poslanju

VARAŽDIN - Unatoč kišnom vremenu, velik broj Varaždinaca odazvao se akciji za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži Zaklade "Ana Rukavina" na varaždinskom Korzu. Upisi su počeli točno u podne, a vodili su ih volonteri Ivana Gjerek, Martina Gregurić i Marinko Žganec uz Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma.

Pomoć oboljelima
U prva dva sata akcije u registar se upisalo 168 Varaždinaca, koji su jedva dočekali da se akcija organizira u Varaždinu te da mogu dati krv i postati dobrovoljni darivatelji koštane srži.

Morala sam se odazvati ovoj akciji jer sam dugogodišnji dobrovoljni davatelj krvi i želim pomoći svima, a posebice mladima koji sve češće obolijevaju od zloćudnih bolesti - rekla je Ružica Mercelj.

Tipizacija tkiva
Radim upravo ono što bih voljela da drugi učine za mene - dodala je Željka Hrastić. Pjevač i televizijski voditelj Nenad Kumrić akciji se odazvao jer na taj način može nekome spasi život.

U dosadašnjim se akcijama u registar prijavilo i krv je dalo 6500 ljudi, a da bismo mogli ući u Međunarodni registar donora koštane srži, moramo imati 10.000 ljudi - rekla je mr. Natalija Martinez sa Zavoda za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro iz Zagreba.

Ona je ujedno objasnila da će darovani uzorci krvi biti poslani na određivanje tipizacije tkiva, te da između primatelja i darivatelja mora postojati potpuna tkivna podudarnost.

Zainteresirani darivatelji koji jučer nisu stigli na Korzo kako bi se upisali u registar, mogu doći u Zavod za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro Zagreb, svaki dan od 8 do 14 sati - poručila je mr. Natalija Martinez.

Autorica teksta: Julijana Marčec VEČERNJI LIST

Post je objavljen 09.02.2007. u 11:31 sati.