Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zagorčevi dragulji su ustaško blago oteto Židovima


Nacional opet mota o Zagorčevim draguljima podrgrijavajući Mesićevu priču da će razotkriti ratne profitere. Zagorec, čija se tajna uspješnosti krije u činjenici da mu je mama svojedobno radila u blizini dr. Franje Tuđmana, je ovaj put umočen u priču preko svog navodnog bliskog suradnika iz RH Alana koji da je Nacionalu dostavio tri kutije u kojima su se nalazili dragulji, što bi trebalo potvrditi da su stigli do RH Alana preko Njemačke, od često spominjanog kontroverznog draguljara i švercera oružjem Josefa Rothaichnera. Nevjerojatno mi je da tjednik koji je često dobivao ekskluzivne informacije iz Državnog odvjetništva, postoje svjedoci koji su čuli telefonske naloge Ive Pukanića zamjeniku Glavnog državnog odvjetnika Draganu Novoselu, ne objavljuje senzacionalniju pozadinu priče o draguljima, a o kojoj postoje informacije u Državnom odvjetništvu, kod Laze Pajića, zaduženog za istraživanje čitavog seta pitanja vezanih za ratno profiterstvo.

Naime, prema pouzdanim izvorima 45 lines, iskaz Državnom odvjetništvu na okolnosti porijekla spominjanih dragulja dao je Ferdinand Jukić, trgovac oružjem kojeg je kao kooperativnog u istrazi pohvalio Ivica Đikić u Feral Tribuneu. On je, navodno iskazao da mu je dragulje dao da ih proda sam predsjednik Franjo Tuđman. Da ih je pokušao prodati u Austriji, ali je jedva izbjegao uhićenje jer je nekolicina austrijskih draguljara, porijeklom Židova, naslutila da je riječ o tzv. ustaškom blagu opljačkanom od hrvatskih Židova. Jukić se vratio s draguljim i informacijom o njihovu porijeklu Tuđmanu, a ovaj ih je potom utrapio Zagorcu. Dakle, dragulje je Josef Rothaichner dobio od Vladimira Zagorca, ne obratno.

Bojim se, ako je istinita informacija o Jukićevom svjedočenju, odnosno sadržaj iskaza, da nikada službeno nećemo saznati pravu istinu o Zagorčevim draguljima, koje je usput, prvi spomenuo Hrvoje Petrač u svojoj obrani na suđenju za otmicu Zagorčeva sina.Post je objavljen 20.02.2007. u 10:19 sati.