Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 30. 12.


1864.



hrvatski slikar marko murat, rođen je u luci šipanskoj na današnji dan 30. prosinca 1864. (umro u dubrovniku).

zanimljivo je to što srbi pišu kako je murat srpski slikar, jer je jedno vrijeme zivio i radio u beogradu; jer je u beogradu postao članom akademije; jer je njegovo najpoznatije platno "dolazak cara dušana u dubrovnik", nagrađeno u parizu.

ne mogu ulaziti u nacionalnu pripadnost marka murata niti mi je poznato kako se nacionalno izjašnjavao, jer to ne mijenja činjenici da je rođen na otoku šipanu u hrvatskoj obitelji, da je u dubrovniku završio temeljno obrazovanje; da je teologiju pohađao u zadru; slikarski stidij u munchenu; da je specijalku studirao u klasi vlaha bukovca; da je naizmjenice živio u beogradu, novom sadu i dubrovniku, gdje je nakon zaposlenja u svojstvu upravitelja konzervatorskog odjela dubrovnik završio radni vijek, umirovljen; umro i pokopan.

jedna njegova slika 'cvijeta zuzorić' nalazi se u pinakoteci kneževa dvora, rađena u maniri umjetnika porttetista kraja 19. i početka 20. stoljeća.





1865.

knjiga o džungli

engleski književnik, pripovjedač, novinar i pjesnik rudyard kipling rodio seu bombaju, 30. prosinca 1865., odrastao u indiji; poznavatelj hindskog; zagovornik bitiranskog imperijalizma; školovani vojnik; po profesiji novinar; jednakim žarom djelovao je u književnom i političkom životu britanije; dobitnik nobela za književnost 1907.; svjetsku slavu stekao je djelom 'knjiga o džungli' u kojoj prikazuje dječaka mowglija othranjenog od vučice, kao i pripovijetkom o mungosu riki tiki taviju.

u književnom smislu veću vrijednost ima roman 'kim' u kojemu je kroz dva oprečna lika (mladog indijca i tibetskog lame) evidentna složena i šarolika panorama tajanstvene indije, njezinih društvenih slojeva i života općenito.






Post je objavljen 20.02.2007. u 08:22 sati.