Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drzavniknovogkova

Marketing

Anglikanska se Crkva ujedinjuje sa Katolickom

Kako pise London Times, Anglikanska Crkva bi se krajem ove godine mogla vratiti pod Papinu nadleznost. O toj mogucnosti usaglasili su se biskupi Anglikanske i Katolicke crkve koji su sklopili ugovor na 42 stranice. Do toga je doslo nakon susreta Anglikanskih biskupa iz 38 provincija u Dar es Salaamu u Tanzaniji kako bi sprijecili podjelu unutar Anglikanske Crkve zbog sve vecih nesuglasica u vezi zaredjivanja homoseksualaca i ostalih liberalnih doktrina.
Papa Benedikt XVI je podupro konzervativno krilo Episkopalne crkve u SAD-u te osudio imenovanje homoseksualca Genea Robinsona biskupom.
Image Hosted by ImageShack.usGAY BISKUP

Anglikanska crkva je nastala odvajanjem od Katolicke Crkve kada je Papa Klement VII odbio razvrgnuti brak izmedju Henrika VIII i Katarine Aragonske. Henrik VIII je to uradio bez Papine dozvole nakon cega ga je papa izopcio iz Crkve. Tada se Henrik VIII proglasava poglavarom Engleske crkve i prisilljava sve svecenike i biskupe na zakletvu kojom priznaju kraljevu vrhovnu vlast nad Crkvom u Engleskoj. Tako je nastala Anglikanska Crkva kojoj je na celu engleski monarh. Tko nije htio poloziti zakletvu i izaci iz jedinstva jedne i svete Katolicke Crkve bio je osudjen na smrt. Tada su mucenickom smrcu umrli veliki humanist Toma Morus i biskup John Fischer. Nakon skoro 500 godina od odvajanja i 120 godina od Lambetske konferencije, na kojoj su odredjena cetiri nacela koja su imala dovesti do zblizavanja dviju crkava, dolazi do priblizavanja i vjerovatnog ujedinjenja Anglikanske sa Katolickom crkvom pod vodstvom Pape.
Kakve ce se promjene dogadjati u procesu ujedinjenja ovih Crkava ostaje nam za vidjeti buduci se razlikuju po pitanju celibata, zaredjenju zena za svecenice (sto je kod Anglikanaca dopusteno od 1994.) i po ostalim pitanjima? Kako ce na ovo reagirati engleska kraljica?


Post je objavljen 20.02.2007. u 00:25 sati.