Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 15.12.


1966.


majstor crtića, američki filmski producent, redatelj, scenaraist, animator, crtač stripova, jedan od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svjetskog filma uopće, walter elias disney, poznat kao walt disney, umro je u burbanku u kaliforniji na današnji dan, 15. prosinca 1966.

bio je tvorcem nezaboravnom galerijom junaka crtanog filma. nezaboravnim i nezaobilaznim crtanim likom mickey mouseom oduševio je publiku još 1928. godina, nakon čega su slijedile majstorski odrađeni dugometražni filmovi najljepših svjetskih bajki urađeni u tvornici crtića koju je osnovao kao vlastitu distributersku kuću (Walt Disney Productions).

disneyu svijet, a osobito amerika duguje za još jednu atrakciju. izgradio je 1955. zabavni park "disneyland" u kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija sjedinjenih država. njegovi su nasljednici su 1971., sagradili još veći park u orlandu na floridi.
walt disney je najnagrađivaniji američki filmski djelatnik s ukupno 22 oscara i 3 zlatna globusa.



"Aladdin" "Ljepotica i zvijer" "Pocahontas" "Kralj lavova" "Mala sirena" "Dama i skitnica" "Pepeljuga" "Hercules" "Carevo novo ruho" "Snjeguljica i sedam patuljaka" "Bambi" "Petar Pan" ...



1890.

jedan junak, jedna biografija, borba protiv osvajača iz razdoblja divljeg zapada, ostala je zabilježena i ekranizirana kao legenda o čovjeku, borcu, vraču koji je razgovarao s duhovima, ujedinitelju indijanskih plemena i čovjeku pod čijim zapovjedništvom su plemena cheyennna i siouxa razbila američku 7. konjičku pukovniju, ubila georga armstronga custera, bio je tatanka iyotanka ili bik koji sjedi, vrač i poglavica, čija je hrabrost bila legendarna, poginuo je na današnji dan 15. prosinca 1890.

nakon izvojevane pobjede indijanci su se povukli u kanadu da bi se zbog pomanjkanja hrane ponovno vratili u s a d.
bik koji sjedi bio je amnestiran i do kraj života nastupao je u cirkusu buffalo billa.
na kraju je ubijen u rezervatu kada ga je vlada pokušala uhapsiti, misleći da je povezan s plesom duhova.






Post je objavljen 19.02.2007. u 00:52 sati.