Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 12.12.


1642.

novi zeland

otok jugozapadnog pacifika otkrio je nizozemac abel tasman, 12. prosinca 1642., ali je tek 130 godina kasnije na njegove obale prvi pristao znameniti pomorac james cook i time britanskoj kruni dodao još jedan kolonijalni dragulj.

novi zeland je stekao neovisnost i samostalnost tek 1950.



1873.



jedna tendenciozna zanimljivost

na današnji dan, 12. prosinca 1873. u srbiji je prvi put uveden dinar kao vlastita novčana jedinica.
naime dotadašnji monetarni sustav bio je u posvemašnjem kaosu, jer se upotrebljavalo preko četrdeset vrsta tuđeg novca u sustavu razmjene roba.

---
digresija:
dubrovačka republika je već davno imala svoj novac, a 1337. godine i vlastitu kovnicu za prvi dinar 'groš' ili 536 godina prije ovog značajnog datuma u srbiji.


komentar:
Zmaj.Svevlad
pa 12. koledara 1873. godine, Dubrovačka republika više nije postojala punih 60 godina. Dakle, smanji malo ovu brojku (536 godina) i ne zaboravi da je pre dinara bio srpski perper, a pre perpera opet dinar itd. Budi zahvalna da smo ti podigli grad Dubrovnik, tako čaroban i šarmantan, kao dotična moderatorka iz istoga grada...


odgovor:



kakve veze ima je li ili nije bila više samostalna država. u vrijeme kad je bila imala je svoj vlastiti novac. ovdje je riječ o vremenskoj distanci od 530 godina, samo to. znaš koliko je to vremena?

uostalom perper je dubrovački novac (vrijednost mu je bila nešto malo manja od zlatnog dukata. o tome sam pisala na jednoj temi "miraz i ženidbeni običaji u du republici").

ha ha ha i još puno 'ha' kao iskaz iskrenog smijeha za ono o gradnji dubrovnika. bit će da ste nam donosili kamenje, ali samo do pred zidine



1901.

prvi radio signal preko atlantika

talijanski inženjer i fizičar, jedan od osnivača bežične telefonije i izumitelj radija, dobitnik nobela 1909., guglielmo marconi, primjenom elektromagnetskih valova predao je prvi radio signal preko atlantika, 12. prosinca 1901.

ovaj marconijev izum je zasjenjen teslinom tužbom o prvenstvu patenta. spor je riješen u teslinu korist poslije njegove smrti.





1821.

"velika je umjetnost bestrasna i bezlična"

francuski pripovjedač i romanopisac, jedan od najznačajnijih u plejadi europskih književnika s utjecajem na generacije, svoga doba, poslije sebe u zemlji i izvan nje; neposredni suvremenik romantizma, ali i pisac s posve realističkim pogledom ili mješavinom romantizma i realizma; pisac s autonomnim stavom i vizijom istine koju smatra vrhunskim postulatom umjetnosti, gustave floubert, rođen je 12. prosinca 1821.

"Madame Bovary, to sam ja", izjavit će, pokazujući životnu, intimnu istinu u težnji da deziluzionira čak i neke osobne autobiografske djelove svoga života.

Prvo Flaubertovo remek djelo je ujedno i najkontroverznije: "Gospođa Bovary", 1857, turobna pripovijest o egzistencijalnoj dosadi, preljubima i samoubojstvu žene provincijskoga normandijskoga liječnika, savršeno komponirana kao jedan od egzemplarnih psiholoških romana, izazvala je sudski proces zbog navodno nemoralnih dijelova teksta. No pisac, njegov izdavač i tiskar su oslobođeni optužbe, zahvaljujući, među inim, i realizmu i životnoj mudrosti suca. Roman odlikuju značajke koje će se sretati i u kasnijim Flaubertovim djelima: vjerodostojnost u prikazu pojedinosti, impersonalni pristup u kojem ne čujemo glas pisca niti uopće znamo za njegovo postojanje, te harmonični i njegovani stil koji je postao uzorom francuske proze.

(link)







Post je objavljen 18.02.2007. u 23:04 sati.