Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 10. 12.


1999.

franjo tuđman, prvi predsjednik nove hrvatske države

U Zagrebu je 10. prosinca 1999. umro dr. Franjo Tuđman, osnivač HDZ-a i prvi hrvatski predsjednik. Pod njegovim vodstvom hrvatski je narod slomio velikosrpsku agresiju i izborio državnu samostalnost. Povijest ga pamti i po oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja te mirnoj reintegraciji Podunavlja čime je uspostavljen suverenitet na cijelom hrvatskom državnom području.

/izvor: jutarnji list, elektronično izdanje, 10. 12. 06/


1830.

My hair is bold like the
chestnut burr; and my
eyes, like the sherry in
the glass that the guest

leaves.


Emily
Dickinson


jedna od najvećih američka pjesnikinja emily elizabeth dickinson, rođena je 10. prosinca 1830. u amherstu, država, massachusetts.
za života je objavila samo sedam pjesama. nakon njene smrti pronađena je velika kolekcija od preko tisuću pjesama, među kojima su neke bile i nedovršene. kompletirane i uređene, objavljene su prvi put 1890., četiri godine nakon smrti.

" Njene pjesme odlikuju se prepoznatljivim, unikatnim stilom, sa nevjerojatnim darom za riječi, objedinjujući kombinaciju profinjenog osjećaja i vrhunskog intelekta. Inspiraciju za svoja djela pronalazila je u Bibliji, Shakespearovim djelima i klasičnoj mitologiji".


1991.

matt collins


pjevač i skladatelj pop-rock glazbe karlo metikoš, u svijetu poznat kao matt collins, umro je u zagrebu, 10. prosinca 1991.

njegova karijera je započela rano; afirmacija u parizu; vlastiti sastav i svjetske metropole,a kao kruna karijere rock-opere gubec-beg i grička vještica na domaćoj kazališnoj sceni.



1964.

nobelova nagrada za mir

američki baptistički svećenik, borac za građanska prava crnog stanovništva martin luter king, dobio je nobela za mir, 10. prosinca 1964.
četiri godine kasnije je ubijen.


---

"Predstavili su me kao 'genija zla', kao 'trgovca smrću', a ja sam samo radio za dobrobit čovječanstva. Jedini cilj mog života bio je širiti znanje, uvjeren da to znači prije svega širiti blagostanje" - pisao je Alfred Nobel 1896., pred kraj života, svojemu nećaku.


1896.

švedski kemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac; volio je sebe nazivati dobročiniteljem čovječanstva, alfred bernhard nobel, umro je san remu, 10. prosinca 1896.

patentirao je 355 izuma, ali ga svjetska povijst pamti po izumu dinamita.
svu svoju imovinu ostavio je čovječanstvu.
četiri godine nakon smrti ustanovljene se nagrade. prve nobelove nagrade za postignuća u znanosti i književnosti dodijeljene su 1901.

link






Post je objavljen 18.02.2007. u 22:55 sati.