Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 7.12.

1912.

nefertiti

kip kraljice nefertiti, žene ahnatona, faraona koji je izazvao gnjev svećenstva uvođenjem kulta sunca zbog čega su bili uništeni svi kipovi iz njegova doba, je jedan (jedini) od sačuvanih.

njemački arheolog ludwig borchard pronašao je kip kralice nefertiti, prelijepe žene, 7. prosinca 1912. u egiptu. slučajno ili namjerno njezina se statua očuvala milenijama u egipatskom pijesku.



1941.


japanski napad na američku pomorsku bazu na havajima pearl harbor, 7. prosinca 1941, ubrzalo je ulazak s a d u II. svjetski rat i označilo početak rata na pacifiku.

o napadu na pearl harbor, link.




1680.



Gian Lorenzo Bernini (Giovanni Lorenzo Bernini), umro je u Rim, 28. studenog 1680.) je bio talijanski kipar, graditelj i slikar; glavni predstavnik baroka u Rimu i jedan od najznačajnijih baroknih umjetnika uopće.

o njemu sam već napisala na str. 15. nemam što dodati, osim jasnije reprodukcije intrigantne skulpture "sv. tereza u ekstazi".

za ovu skulpturu nastalu između 1647-52 visoku 3,50 m koja se nalazi kapeli cornaro, santa maria della vittoria u rimu postoje razmimoilaženje oko te 'ekstaze', obzirom na položaj tijela svetice, izraz njezina lica, koplje (kao simbolika) u ruci anđela.



dube
Moderator
Diskutant #768


Broj postova: 42524
IP: 83.131.157.233 7.12.2006 21:48 | Naslov: RE: VREMEPLOV - dogodilo se na današnji dan Edit | Prikaži/Sakrij | Citiraj |

--------------------------------------------------------------------------------
1834.

u cavtatu je rođen znanstvenik baltazar bogišić, 7. prosinca 1834., hrvatski znanstvenik, pravni i povijesni pisac; ministar kulture u crnogorskog kneza nikole; bibliofil; darovatelj.

bogišić je doktorirao filozofiju i pravo i u svojstvu znanstvenika objavio više različitih tema o pravno-povijesnim pitanjima dubrovnika.
ipak ga povijest pamti po jednom djelu koji je imao i praktičnu primjenu. bio je to opšti imovinski zakonik za knjaževinu crnu goru, nešto osuvremenjen zakon (ne znatnije, pročitala sam ga), utemeljen na važećem običajnom pravu.

bogišić se smatra jednim od najvećih hrvatskih bibliofila. njegova knjižnica s preko 80 tisuća svezaka je u vlasništvu hazu - cavtat, koji ju je dobio kao bogišićevu ostavštinu rodnom cavtatu zajedno s vrijednim grafikama i drugim raritetima. mislim da su u zbirci čak tri inkunabule.
u cavtatu je otvorena za javnost u sklopu muzeja.

valtazar je ime kojim su ga zvali crnogorci, cavtatski i dubrovački on je bio baldo.









Post je objavljen 18.02.2007. u 22:36 sati.