Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peassister

Marketing

2PAC -ova smrt!

Tupac Shakur je u rujnu 1996. godine na vrhuncu glazbene i glumačke karijere ubijen, nakon pucnjave u Las Vegasu (noc kada je tamo tadašnji prvak u boksu Mike Tyson nokautirao Seldona nakon par sekundi meča). 2 Pacov ubojica nikad nije pronađen. Brojni fanovi širom svijeta počeli su masovno širiti teorije o tome kako je njihov idol još uvijek živ, čak su pružali razne dokaze za svoje tvrdnje, a čak i dan-danas, svake godine izađe bar jedan novi 2 Pacov album. Jasno je da je to njegova ostavština koju je snimio za života, ali nije htio odmah objaviti, ali to je dokaz koliko je bio produktivan.Nakon tog događaja koji je potresao hip-hop svijet, ali i cijelu glazbenu industriju, gotovo da više nije bilo poznatog rappera koji ne izlazi van iz kuće bez tjelohranitelja, blindiranih kola ili policijske pratnje. Pacovom nekadašnjem prijatelju, a sada glavnom neprijatelju, spomenutom Biggieju, nije pomogla niti policijska zaštita kada je došao u L.A. na neku dodijelu nagrada. Bilo je to u travnju 1997. godine, nepoznate osobe izrešetale su automobil u kojemu se vozio i tako je otišao još jedan veliki rapper, The Notorious B.I.G. (pravim imenom Christopher Wallace). Ubrzo nakon Biggiejeve smrti, Bad Boy izdaje njegov dvostruki album (drugi po redu), pod nazivom "Life after Death". Album je bio veliki hit s obe strane bare (pamtimo ga po hitovima "Hypnotize" i "Mo' Money, Mo' Problemz", ali ima gore još puno boljih stvari). Prava je šteta što Biggie nije doživio da uživa u plodovima svog rada, a na njegovoj tragediji čini se da je najviše profitirao Puff Daddy, koji je čak snimio onu ljigavu stvar "I'll Be Missing You" i posvetio ju Biggieju, a u pjesmi gostuje Biggiejeva supruga Faith Evans, za koju se Tupac hvalio da ju je svojevremeno ševio. I tako, dok je cijela scena pala u emotivnu krizu zbog velikih tragedija, neki su ljudi od svega toga uspjeli napraviti cirkus.U svakom slucaju, da su stvari bile drugačije (i da je drukčiji mentalitet u igri), Biggie i Pac bi danas bili vjerojatno i popularniji od jednog Eminema ili 50 Centa. Obojica su bili talentirani i puno su obećavali. Da su oni živi, danas bi hip-hop možda bio bogatiji, možda čak i drugačiji. Šteta, nikad nećemo znati.

Jedna od najvecih legendi gangsta rap-a je svakako Tupac Shakur. Njegov zivot je najveca misterija 20tog vijeka i kako on tvrdi - postao je buntovnik mnogo prije nego sto se i on sam rodio. Njegova majka, bila je trudna sa Tupacom kada je zavrsila u zatvoru, jer se borila protiv bjelacke vlasti kao clan CRNIH PANTERA, ali mjesec i tri dana prije nego sto se 2pac rodio, Afeni Shakur je pustena na slobodu i tada je nestao strah da ce joj oduzeti njenog sina koji je danas, volili ga ili ne, presao u legendu novog smijera muzike u kojem je odbacivana crnacka mladost (black male), nalazila svoj spas od ulice tzv. RAP-a & HIP-HOP-a.

2pac-ov zivot bi zaintrigirao svakog ko ima i malo istrazivackog duha i volje za razotkrivanje misterija, kao sto je Tupacov zivot.

Rodjen je u New York-u, Brooklyn, a u Baltimoru je pohadjao skolu primjenjenih umjetnosti sto naravno u tom kraju i nikom od svojih prijatelja nije mogao reci jer bi ga pretukli ili bi ga smatrali slabicem sto bas i nije bilo prikladno u najopasnijem dijelu grada pa cak i svijetu, Brooklynu.

Druzeci se tako pomalo sa svojim opasnim prijateljima (homeboys) i pohadjajuci muzicku skolu gdje su ga profesori smatrali velikim talentom, on se nazalost odseljava Oakland, California i prekida skolu koja mu je znacila spas, te se pocinje druziti kako on kaze sa "pogresnim drustvom".

Jedna stvar koja je takodjer vezana za Tupacovu ranu mladost, tacnije kada je imao 12 godina jeste da je glumio u jednoj pozorisnoj predstavi pod nazivom " A Raisin’ in the Sun" sto takodjer niko nije znao.

Kada se preselio sa ne bas velikim brojem sati provedenih u skoli pridruzuje se Rap grupi Digital Unerground kao plesac.

Na pocetku sam rekao da je njegov zivot mozda i najveca misterija 20tog vijeka. Podsjetimo se na njegovu smrt koja jos nije rasvjetljena...

Veliki gubitak Tupac Amaru Shakura potresla je cijelu Hip-Hop naciju i americku filmsku industriju. Slicno ubistvu Martina Luthera Kinga i Malcolm X, vijest o Tupacovom ubistvu bila je upecatljiva. Sve se desilo pod veoma sumnjivim okolnostima. Ipak, postoji sumnja da je ova pucnjava dio nerasciscenih racuna sa podzemljem New Yorka
.


Tupacova sahrana podsjecala je na "X-files"! Nije bilo nikakvih slika i tv zapisa njegovog tijela nakon obracuna. A onda je njegovo tijelo kremirano ??? - Sve u svemu postoji mnogo teorija da 2pac nije mrtav. Evo nekih top 4:

1. 2pac i "Suge" Knight su iscenirali 2pac-ovu smrt kako bi izbjegao zatvor zbog "silovanja" koje je pocinio.

Za one koji su upuceni u zivot Shakura, i koji znaju za njegov intrvju dat '94 god. americkom "People magazine", poznato je da 2pac govori kako je zatvor posljednje mjesto na koje bi otisao, jer je nevin, i kako bi ga po cijenu zivota izbjegao. Sto se tice suge-a on je vlasnik DEATH ROW-a i takodje se sumnja da je pomogao 2pacu u lazirnju njegove smrti kako bi privukao medijsku pozornost i prodao sto vise 2pac-ovih albuma i ostvario milionsku zaradu


2. Tupac je pomogao FBI-u prilikom istrage u Death Row-u. U zamjenu za svoju kooperativnost tupac je trazio da mu pomognu da iscenira svoju smrt kako bi poceo "normalan" zivot, te da zivi pod njihovim programom zastite svjedoka.

Tupac je znao sve mucke koje su se desavale unutar organizacije tako da se pribojavao da ne otkrije policiji sve sto zna. Strahovao je da se nebi ponovile stvari iz proslosti, kada je njegova porodica razbijena, a organizacija maltretirana od strane policije
.


3. Nesto prije smrti Tupac mijenja ime u Makaveli, posudjeno ime politicara iz 16. vijeka koji je iscenirao svoju smrt "kako bi se vratio poslije, jaci nego ikada i prazio svoje neprijatelje".

Da li vam onda nesto govori mali natpis na njegovom albumu "The seven day theory". Sumnja se da je tupac pratio Makavelijev stil zivota kako bi pomogao kljucnim ljudima policije Las Vegasa i glavnom tuziocu koji su trazili odgovorne za pucnjave u New Yorku. Ovo nas dovodi do sumnje da je 2pac imao stvarno mnogo neprijatelja s one strane zakona (ukljucujuci u prvom redu Notorius B.I.G.-a) koji su zeljeli njegovu smrt! -Dovoljan razlog za nestajanje iz javnog zivota



4. Tupacovu smrt je previse dobro komponovana da bi bila "previse slucajna".

Na omotu albuma "The seven day theory" nalazi se Tupacova slika na kojoj je on razapet kao Isus. U unutrasnjosti omota, u dijelu predvidjenim za ime producenta, stoji ime Simon. Ime covjeka za kojeg za kojeg nikada niko nije cuo od 2pacovih prijatelja. Medjutim, "slucajno" Simon je covjek koji se spominje u Bibliji kao cuvar Isusovog krsta i kao prvi svjedok njegovog uskrsnuca. Takodje, sto se tice brojno-logickih faktora koje smo napomenuli oni su "uglavnom" vezani za brojeve 13. i 7.
Isus je imao dvanaest sljedbenika (ucenika). Ukljucujuci Isusa bilo ih je trinaest, ali prateci numerologiju broj trinaest je od velike vaznosti za tupaca (Dan njegove smrti 13.septembar). Sto se tice broja 7, tacno 7. mjeseci nakon izdavanja njegovog double CD "ALL EYES ON ME", 7.septembra, on je zadobio smrtne povrede od kojih je podlegao. Umro je (?) u 4:03 pm (4+3=7) u dvadeset petoj godini zivota (2+5=7).

Zamislite slucajnosti...




Post je objavljen 18.02.2007. u 11:54 sati.