Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Kickboxing olimpijski sport?

U komentarima na prethodni post ZUKY je vrlo nestrpljivo postavio pitanje:
"JE LI ISTINA DA JE KICKBOXING UŠA U OLIMPIJSKI SPORT????????"

Odgovor je - NA ŽALOST, NIJE!

ali, kako je tema zanimljiva, prikupio sam nešto više informacija, pa vjerujem da će i vas zanimati.

Kada se govori o olimpijskom sportu, onda treba pojasniti neke detalje - postoje 4 kategorije u koje se svrstavaju sportovi:

I - olimpijski sportovi koji nastupaju na olimpijskim igrama - trenutno ih je 29 na ljetnim igrama i 7 na zimskim olimpijskim igrama,
II - neolimpijski sportovi priznati od MOK - trenutno ih je 29, a od borilačkih sportova tu su karate, sumo, wu-shu, ali tu su i druge organizacije, a ne samo sportovi koje MOK priznaje, jer su rašireni po cijelom svijetu i pomažu u sirenju duha olimpizma
III - sportovi priznati od GAISF-a - trenutno ih je 100 federacija
IV - sportovi koji nisu priznati od GAISF-a (pitaj Boga koliko ih je)

Odmah valja reći - članovi MOK-a su države i njihovi nacionalni olimpijski odbori, dok su članovi GAISF-a - sportske federacije (npr. FIFA, FIBA, AIBA, WAKO, WTF, FIS, IHS i druge) i ovog trena ih je točno 100.

Što se tiče I kategorije, tu je započeo proces smanjivanja, ograničava se broj sudionika na olimpijskom igrama i sve u svemu, sve se je teže nositi s tako ogromnom i skupim organizacijom, a da sve bude interesantno gledateljima, primamljivo sponzorima i isplativo televiziji (kao što vidiš, o sportu ni riječi). Nadalje, sve više i više se inzistira na nenasilju (prvenstveno to diktira televizija i jake crkvene i druge društvene organizacije koje financiraju razne TV i sportske projekte), pa je tako velik pritisak bio na AIBU što je rezultiralo boksom kakvog danas gledamo - klasični light contact. Isto tako, WTF teakwon-do, zbog dopuštenog knock-outa je izložen kritici.

II kategorija čeka svoj red ne bi li zamijenili nekog iz I kategorije (npr. u toj kategoriji je karate, wu-shu, sumo, ali i podvodni sportovi, pa i čak i bridž i još neki), a svi oni pokušavaju promjenama u svojim sustavima postati atraktivniji, zanimljiviji - i svojim članovima, ali još više televiziji. Priliku vide u izbacivanju nekog iz I kategorije, pa je tako prošle godine bilo gotovo sigurno da će ispasti taekwon-do, a da će upasti karate. Ali, nije.

III kategorija, to su priznate sportske federacije, odnosno član GAISF-a je priznati svjetski sport - što znači da je GAISF prije no što je primio nekoga izvršio temeljitu provjeru toga sporta, pravila, da postoji jasan sustav mjerenja ili ocjenjivanja i suđenja, pa zatim provjeru sustava natjecanja (od svjetske do lokalne razine), tehnika učenja (škola) i izvođenja, itd. a sve s ciljem da sustav osigurava fer i pošteno nadmetanje, da je bavljenje i natjecanje u tom sportu sigurno, da ne narušava zdravlje i općenito da potiče razvoj mladog čovjeka, njegovo zdravlje i sve one društvene pozitivne karakteristike - u zdravom tijelu zdrav duh, davno su rekli Latini, a još s Grčkih olimpijskih izreka poznato je ono - brže, više, jače. Da bi neki sport bio priznat od GAISF-a treba postojati jedinstvena svjetska federacije koju sačinjavaju nacionalne federacije s više kontinenata.

IV kategorija su vještine (jedna od meni poznatih u ovom trenutku je Savate), a među njima određeni je broj koji se želi uvrstiti u III kategoriju, pa se već izgradile svoje sustave natjecanja, pravila, ali još im nešto priječi - najčešće ne zadovoljavaju jedan od kriterija za prijem u GAISF. Neke su pregrube, pa čak ima i onih kojima je namjera ozlijediti protivnika, neke nemaju razvijen sustav natjecanja, neke su samo lokalnog kontinentalnog karaktera itd.

Dakle, nećeš tako skoro gledati kickboxing na olimpijadi, ali ništa nije nemoguće. Sve se mijenja. Kickboxing je vrlo atraktivan sport, ono što je vrlo važno - kickboxing je siguran sport, a sa svim svojim disciplinama omogućava razvoj sportaša - i fizički i psihički, i stvarno pruža velike mogućnosti ljudina najrazličitijih ukusa i želja za bavljenjem borilačkim sportom.

Naravno, da li će biti kakvog pomicanja među kategorijama - sve je to pitanje trenutka, snage, interesa, nažalost i prljavih igara, ali, ipak je krenulo,

Već sam pisao o tome, da se je 10 svjetskih federacije borilačkih sportova sastalo i da su osnovali Svjetske igre borilačkih sportova. Eto ti olimpijade borilačkih sportova. Više pogledaj u postu Svjetske igre borilačkih sportova od 6. siječnja 2007.

U očekivanju boljih vijesti - pozdrav Zuky.

Post je objavljen 17.02.2007. u 20:27 sati.