Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Kome ovo treba

I kada se činilo da će Hrvatsko prvenstvo u full contactu proći na najbolji mogući način, i bez obzira na primjedbe koje možete pročitati u komentarima prethodnog posta, prvenstvo bi se moglo ocijeniti vrlodobrom, pa čak i odličnom ocjenom. Ipak, na kraju se dogodilo ono što se nije trebalo dogoditi.

Krenimo redom - borbe su u pravilu bile dobre, odlične. Posebno su nas ugodno iznenadili borci iz "Jastreba" koje vodi Željko Derdić - prvenstveno Sanjin Dedić, pa odličan je bio i Luka Bjelanović iz zadarskog "Svetog Krševana". Novo lice u kickboxingu Božo Perišić - koji je došao iz WTF Taekwon-do-a (o njemu nešto više u sljedećem postu).

Po mojoj procjeni samo jedna primjedba, na borbu, odnosno ishod četvrtfinalne borbe Joško Plepel (Pit Bull) - Emil Škare (Poštar), gdje se žalio trener splitskog kluba "Poštar" Neven Škare, međutim žalba nije usvojena - jednostavno, sudački papiri su bili ispravni, reklo bi se čisti, a sama borba bila je vrlo, vrlo ujednačena.

Sljedeća žalba opet je došla iz tabora kluba "Poštar" iz Splita. Naime, u polufunalnoj borbi Davor Mijačika (Poštar) - Ivan Šarac (Pit Bull), u jednom trenutku Mijačika se u izbjegavanju napada Šarca, naslonio na konopce i tada je Šarac, po jednima desnim krošeom i čišćenjem preko konopaca bacio xxx koji je ispao iz ringa, a po drugima Šarac je namjerno, u stilu "ulične tuče" izbacio Mijačiku iz ringa, koji se ozlijedio i nije mogao nastaviti dalje.

Suci su vijećali dosta dugo, bilo je dosta rasprave i odluka sudaca je bila 2:2 - dva su suca procijenila da nije bilo namjere izbacivanja, druga su dvojica rekla da je bilo, pa je odluka preostala glavnom sucu i nadzorniku natjecanja koji je to ovaj puta bio Romeo Deša - glavni tajnik saveza. Deša je presudio da nije bilo namjere, Šarac je proglašen pobjednikom uz podršku jednog dijela publike, dok je drugi zviždao. Stvarno dvojbena situacija. Dvojbena odluka - ali, barem nikom nije nanesena šteta, osim možda - naglašavam "možda", pravdi.

I na kraju, uobičajeno se kaže šećer na kraju, međutim, osobno ocjenjujem, papar ili / i čak i čili.

Finalna borba u kategoriji -86 kg između Luke Kalmete iz "Pit Bull"-a i Berislava Budiščaka iz "Jastreba" iz Jastrebarskog. Dvorana puna, gotovo pa i 500 gledatelja, atmosfera nekako nabrijana. Suci - Rijeka, Novska, Split i centralni Imotski - iskusni, a reklo bi se neutralni suci.

Odmah, od samoga početka borbe vidjelo se da će na djelu biti dva potpuno različita stila borbe - poznati "ventilirajući" Kalmetin stil koji se oslanja na "onaj jedan" udarac kojim protivnika šalje u klasični knock out i stil njegovog protivnika, borca koji dolazi iz light contacta, brz i precizan s puno udaraca nogama. I odmah se je mogao i predvidjeti konačni rezultat meča. Ukoliko Kalmeta baš ne pogodi Budišćaka, tada je pobjeda Budišćakova bodovima, ukoliko ga pogodi ... zna se.

I kako borba ide, Kalmeta nikako da pogodi, puno nepravilnih udaraca, puno ventiliranja, dok istovremeno, Budišćak iznenađujuće snažno (za nekoga koji dolazi iz light contacta, barem smo tako do tada mislili) udara i precizno pogađa Kalmetu. I ručnim i nožnim tehnikama. Jednostavno, ostvaruje bodove. Puno bodova. Kalmetu ništa ne zaustavlja, niti serija udaraca u glavu, on i dalje svojim stilom lamata, pogađa podlakticom, gura se, puše, udara unutrašnjom stranom rukavice, komentira, ispričava se, maše glavom. Centralni sudac opominje, ali Kalmeta kao da ne čuje. Istovremeno, Kalmeta uopće ne odrađuje noge, dok mu sudac - brojač udaraca nogom priznaje i "krivi korak" kao udarac nogom. Vidjelo se to i po reakciji glavnog suca Deše, koji je stao uz suca - brojitelja udaraca nogom i svako toliko mu nešto govorio, a ovaj je vratio započeto okretanje brojača.

Sve u svemu, borba koju je centralni sudac trebao prekinuti davno prije kraja, opominjući i diskvalificirajući Kalmetu. No, borba ide dalje, u Kalmetin kut staju i Radnić i Varnica, publika je na nogama, ima i smijeha, Budišćak se žestoko bori, pravilno koliko god to može uz silovitog Kalmetu, koji niti staje, niti posustaje, ali ni snage više nema.

Završila borba, suci sređuju svoje liste, u dvorani mučna tišina, iščekuje se - u kutu Kalmete već unaprijed vidno razočaranje, u kutu Budišćaka osmjeh sigurne pobjede, a glas legendarnog Tote čita - odlukom sudaca 2:1 pobijedio je - Luka Kalmeta. Dvorana na nogama, crveni Kalmetin kut skače od veselja, u plavom Budišćakovom kutu nevjerica i čuđenje.

S ringa silazi Derdić, žali se za zapisnički stol, pregledavaju se bodovne liste, i potvrđuje se - odluka je 2:1 za Kalmetu, liste su čiste, promjene nema. Pobjeda Kalmete. Ne može se mijenjati sudačka odluka, osim ako nije počinjena materijalna greška, a nije.

Budišćak se glasno žali, padaju tu i teške riječi, psovke, razumljivo, ali neopravdano. Sve u svemu prilična gužva u parteru. Publika uvrijeđena nekim Budišćakovim izjavama se zatalasala, skočili i Žaja i Deša i Božić da se zaustavi gužva, malo pomalo se smiruje, ali Budišćak nikako.

Trener Derdić traži poništenje odluke (nemoguće, bez neke materijalne pogreške), pa traži anti doping kontrolu (nemoguće jer treba unaprijed organizirati cijeli sustav koji košta nekoliko tisuće eura), Derdić donosi kameru da bi glavni sudac pogledao što je snimljeno (ali video materijal, snimka, ne može se koristiti kao dokaz - izričito je navedeno u WAKO pravilima). Jedino što se može je napisati žalbu, pa je pokušati naknadno izanalizirati. U pravilu, nema promjene odluke, osim ako se - ponavljam, ne utvrdi materijalna greška (krivo zbrojeni bodovi, krivo upisani bodovi, neupisani negativni bodovi i slično). Međutim nitko ne može reći sucu koji je bodovao da je nešto vidio, a on to nije, ili da nešto nije vidio, a on to jeste.

Što reći na kraju. Moju osobnu procjenu možete zaključiti iz tona cijeloga teksta - greška, velika pogreška. Prema svemu onome što sam vidio, a sve sam gledao - pobjeda pripada Budišćaku. Ali, što sada? Ne znam, vjerojatno će Upravni odbor biti pametniji i hladnije glave kada bude odlučivao o najavljenoj žalbi Derdića. Šteta je napravljena, popraviti se ne može, a nadam se da se jedna greška neće ispravljati drugom greškom.



Slika govori sve - više smijeha i nekakve podrške Kalmeti iz njegova kuta gdje su se pred treću rundu priključili i Varnica i Radnić.


Kalmetin krivi korak.


Začuđeni su svi.

Nije nam ovo trebalo, zar ne?

PS - čim pribavim kopije ždrijebnih listi, upotpuniti ću podatke.

Post je objavljen 13.02.2007. u 23:59 sati.