Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glagoljam

Marketing

Otvorenje izložbe fotografija Pisah se - 550 godina Prvog vrbničkog misala Julije Vojković

Držite te knjige kao zrcalo pred očima vašim

U ponedjeljak, 12. veljače 2007. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Julije Vojković, članice Društva prijatelja glagoljice koja se dvadesetak godina aktivno bavi glagoljicom. Ova joj je četvrta samostalna izložba, a u njoj je spojila dvije velike ljubavi - glagoljicu i fotografiju.
Izložba od šesnaest fotografija Prvog vrbničkog misala, rukopisne glagoljske knjige nastale 1456. godine, nastala je zahvaljujući susretljivosti vrbničkog župnika Antuna Zeca koji je autorici omogućio dodir s ovim neprocjenjivim blagom hrvatske kulture i pismenosti.
"Pred sobom imate pogled na ovu ljepotu, očima Julije koja je toliko svestrana u izražajima, da svaki dan traži nove. Od svog posla i sveg ostalog od čega pobjeći ne može, smiraj nalazi u ljepoti koju je davno pronašla u glagoljici", tim je riječima izložbu otvorio autoričin suprug Davor Vojković obraćajući se okupljenim ljubiteljima i proučavateljima najstarijeg hrvatskog pisma. Vraćajući posjetitelje u davna vremena u kojima su pisari uz plamen svijeće pisaljkama od trstike pisali sipinim crnilom po štavljenoj koži, podsjetio je na važnost tih nepoznatih čuvara našega imena, bez kojih bismo kao službeni jezik imali neki od tuđih jezika koji su tutnjali kroz našu povijest i bez kojih bismo pisali onako kako drugi hoće. Dajući podršku svojoj ljubi, Vojković je pozvao istaknutoga glumca Ivicu Vidovića, prijatelja svojega oca, da pročita stihove iz pjesme Injoštar (tintarnica) viškog pjesnika Jakše Fjamenga. Autorica je iznijela svoju zadivljenost ukrasnim inicijalima i minijaturama u starim misalima i brevijarima te velikom ljubavlju pisara i anonimnih glagoljaša koji su hrvatsku riječ zapisivali za vječnost. "Nije mi namjera bila dokumentaristički fotografirati pojedine stranice ove nevjerojatne knjige. Namjera mi je bila da onaj tko ih gleda osjeti pergamenu pod prstima, čuje škripanje pera pisara..." objasnila je autorica dodajući kako je osjetila potrebu da ono što je vidjela i imala priliku doživjeti, mora podijeliti s drugima. Ovu jedinstvenu izložbu moguće je pogledati do 26. veljače, a svakako je treba pogledati, jer zna što govori nepoznati pop glagoljaš iz 14. st. kad kaže: "Zato draga braćo, držite te knjige kao zrcalo pred očima vašim."
Martina Valec-Rebić


Post je objavljen 16.02.2007. u 13:31 sati.