Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV


1916.


21. studenoga 1916. u beču je umro car franjo josip.
vladao je habsburškom monarhijom 68 godina.
povijest ga pamti kao apsolutističkog vladara mnogonacionalne drževe i ogorčenog protivnika federalizma, kojemu su ti narodi težili.
kraj drugog svjetskog rata donio je rasulo monarhiji uz gubitak krune karlu,
nasljedniku franja josipa.


1996.

deseta obljetnica organiziranog prosvjeda protiv ukidanja lokalnog radija 101-ce u nazočnosti od oko 100 000 prosvjednika kulminirala je na današnji dan, 21. studenoga 1996., uz koncert podrške na jelačićevu trgu. svojom nazočnosti građani zagreba spriječili su ukidanje ove radio postaje, a sam prosvjed ubraja se u najmasovnije prosvjede ili najmasovniju građansku potporu jednom otvorenom mediju (a mislim i općenito), drugačijem mišljenju, političkom stavu.


1877.

američki poslovni čovjek i pronalazač thomas alva edison, na današnji dan, 21. studenoga 1877., prijavio je jedan od svojih poznatih pronalazaka – fonograf, stroj za bilježenje i reproduciranje glasa.

rođen je u milanu u, država ohio, sad, 1844., a umro u new jerseyu (west orange) 1931., za svoga dugoga života prijavio je nešto manje od 1100 različitih pronalazaka. rođen kao nagluho dijete zarana se povukao u svoj svijet, nakon što je u dvanaestoj godini napustio školu. tražio je praktična rješenja nekih uočenih problema ili poboljšanju već prije osmišljenih rješenja.

prvi službeni patent bio je fonograf, a zatim su slijedili drugi: sijalica (električna žarulja), stroj za pokretnu sliku – kino aparatura, kinematograf … i da ne zaboravim, edison se smatra ocem izumiteljem istosmjerne struje.



1995.

na današnji dan 21. studenoga 1995., ondašnji predsjednici (danas pokojnici), tuđman, izetbegović, milošević, a nakon dugotrajnih pregovora parafirali su dokumenat poznat kao dejtonski sporazum.

parafiran u daytonu, ohio, potpisan je sljedećeg mjeseca u parizu.
parafiranju i pregovorima nazočili su u svojstvo posrednika rickard holbrooke i wesley clark kao vojni zapovjednik sad. ovim sporazumom koji je imao ishodište i rezultat u holbrookovoj jednogodišnjoj aktivnosti, službeno je prekinut rat u bih-a;
došlo je do podijele teritorija na dva dijela 51:49 posto (federacija: republika srpska). tako je i današnja organizacija vlasti (upravna struktura) u bih-a plod dejtonske mirovne konferencije.


1694.


svestrani francuski književnik (pjesnik, romanopisac, dramatičar, kritičar, publicist), povjesničar, istaknuti predstavnik prosvjetiteljske filozofije u europi, voltaire pravim imenom françois marie arouet, rodio se je u parizu, 21. studenoga 1694.

zbog otvorenih i smionih pamfleta bio je utamničen u bastilji, gdje je proveo godinu dana. tu je nastala njegova tragedija oedipe, čija ga je izvedba učinila popularnim.

bio je prognan iz francuske. sklonio se u englesku, odakle prijateljuje s friedrichom II., pruskim kraljem.
volterova književna oštrica uperena je protiv crkve (poznata mu je parola, 'smrvite bestidnicu!') uz zalaganje za sve vidove sloboda i za snošljivost u društvenom životu, bio je tumačem ideja naprednom građanstvu propagirajući društvenu ravnopravnost unutar prosvjećene monarhije. u filozofiji ističe načelo društvene koristi smatrajući ga osnovnim etičkim stavom, nasuprot dogmama i fanatizmima.

više o volteru: wikipedija



1985.

hrvatski glumac ivo serdar, umro je na današnji dan, 21. studenoga 1985.

nakon završene adu bio je član kazališta u varaždinu. od 1966. je član hnk i nakon toga slobodnkak. glumio je na filmu. zapažene uloge ostvario je u filmovima:


"Crne ptice",
"Slučajni život",
"Snađi se druže".





Post je objavljen 15.02.2007. u 22:59 sati.