Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV

1991.


britanski BBC prikazao je 20. studenog 1991. reportažu o okupaciji vukovara u kojoj se vidjela četnička postrojba kako pjeva "Bit će mesa klat ćemo Hrvate". reporter martin bell taj je zastrašujući prizor popratio komentarom da "Srbi pjevaju nacionalne pjesme".
nakon mnogih prosvjeda BBC je ipak objavio pravi sadržaj teksta i istupa ljudi obućenih u četničke odore.

1945.

nürnberškog proces, danas je općepoznati naziv za sidski proces, koji je počeo na današnji dan, 20. studenoga 1945 u palači pravde u nürnbergu.

sudilo se je dvadest četvorici nacista osumnjičenih za tragedije II. svjetskog rata. saveznici su osnovali sud koji je u relativno kratkom vremenu završio svoj rad (manje od godinu dana u listopadu 1946.).

koga zanimaju detalji nürnberškog procesa, tu je link s fotografijama osumnjićenih.



1912.

rođen je 20. studenoga 1912. otto von habsburg, austrijski političar i službeni prijestolonasljednik krune austro-ugarske.

habzburgovci, inače prijatelji dubrovnika, pokazali su se i u domovinskom ratu svim oblicima pomoći..
da otok lokrum nije proglašen nacionalnim parkom prirode bio bi i danas njihovo vlasništvo. inače su se (obiteljski) angažirali na sanaciji spomeničke baštine dubrovnika i okolnih otoka.
imaju kuću u dubrovniku, a i zakupljeni posjed na otoku lopudu.


1910.

tolstoj, lav nikolajevič, veliki ruski romanopisac, pripovjedač, dramatičar i društveni reformator, umro je 20. studenoga 1910.

nemirna života, u stalnom nesporazumu s društvom i bližom okolinom, svojim književnim djelom (ali i životom) prodro je u središte pažnje ruske i europske javnosti, tako je ostao jednako u svoje vrijeme, ali i kasnije generacije (sve do naših dana) značajna ličnost svjetskog kulturnog miljea.
poznata djela su 'rat i mir', 'uskrsnuće'.

ana karenjina, tolstojev roman o problemu braka i obitelji te suvremenih gospodarskih i socijalnih problema onodobne rusije (dekadenciju vlastelinskog življenja ali i društvenog uređenja), ekraniziran je.

o životu tolstoja.



1975.

umro je francisco bahamondé franco, najomraženiji vojni diktator europe (20. stoljeća), 20. studenoga 1975.

o njemu sam već pisala na ovom topicu pa neću ponavljati. prije smrti imenovao je princa juan carlosa nasljednikom i tako otvorio španjolska vrata demokraciji i prosperitetu.





Post je objavljen 15.02.2007. u 22:42 sati.