Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pozivnica za život

U subotu 17.02.u Virovitici na Trgu kralja Tomislava od 10 do 16 sati održavat će se akcija prikupljanja uzoraka krvi za tipizaciju i izradu registra donora koštane srži i izgradnju banke matičnih stanica potrebne za darivanje koštane srži.Ova humanitarna akcija "Želim život" je pokrenuta inicijativom prerano preminule mlade novinarke Vjesnika Ane Rukavine od leukemije krajem prošle godine.
Sve osobe između 18 i 55 godina starosti mogu biti davatelji koštane srži, a za postupak registracije potrebno je samo obično vađenje krvi koje će provoditi ekipa iz Bolnice Virovitica.
Vjerojatnost da se u svijetu nađe genski podudarna koštana srž je tek 30 posto, ali unutar iste etničke skupine postaje znatno veća.Zbog toga je iznimno važno da se u Hrvatskoj nađe što veći broj potencijalnih davatelja koji na taj način mogu spasiti život djeci i odraslima oboljelima od leukemije ili teškog oštećenja koštane srži, u čijoj se situaciji može naći bilo tko od nas.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŽELIM ŽIVOT BAND AID PJESMA
Stihovi i glazba: Maja Rogić,Aranžman: Igor Ivanović



blog Želim život
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pomognite i Vi svojim dolaskom u subotu ili donacijom:
TELEFON ZA DONACIJE: 060 585 024
donirate 3,40 kn/min
PDV uključen
DIREKTNE DONACIJE: na žiro račun PBZ 2340009-1110047114 SA NAPOMENOM 'ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA'

INFO TELEFON: 0800 5432

Kako mogu postati davatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica?
Potpisom pristanka na određivanje gena tkivne snošljivosti i ulaska u Registar dobrovoljnih davatelja postajete donor matičnih stanica.
(Često postavljena pitanja)
Koja je procedura ulaska u registar?
Nakon potpisa pristanka uzeti će Vam se uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i odnijeti u Laboratorij za tipizaciju tkiva da bi se odredili Vaši antigeni tkivne snošljivosti ( engl. HLA). Uzorak Vaše krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzroci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza.

Da li se u registru nalazi moje ime?
Vaše ime ima samo Centar za tipizaciju tkiva u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. U registru se vodite pod šifrom.

Kolika je šansa da moja koštana srž pomogne?
Vjerojatnost da će te biti odabrani kao davatelj ovisi o vašim antigenima tkivne snošljivosti. Ako imate kombinaciju koja je učestala, šansa da budete davatelj je veća nego u davatelja s manje učestalim kombinacijama antigene tkivne snošljivosti

Koje bolesti mogu liječiti mojom srži?
Transplantacijom vaše srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Kako ću znati da moja koštana srž može nekome pomoći?
Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i Vi kontaktirati će Vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovno Vas pitati da li pristajete na donaciju stanica.
-----------------------------------------------------------------------------

a


Ako ste spremni pomoći na bilo koji način,iskreno Vam zahvaljujem!


Post je objavljen 15.02.2007. u 18:40 sati.