Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

AFERA PALACH?!

Danas je u programu radio Svida gostovao voditelj kluba Palach Damir Čargonja - Charly koji se osvrnuo na ponovne komplikacije oko radnoga vremena Palacha.
Rekao je da nije bio upoznat s novim državnim zakonom o ugostiteljstvu, već je 16. siječnja poslao dopis gradskom Poglavarstvu kojim traži produženje radnoga vremena. Tada ga je nazvala gđa. Ivanka Persić iz Odjela za kulturu i rekla da se o radnom vremenu Palacha neće posebno raspravljati, budući da po novom državnom Zakonu o ugostiteljstvu Palach može raditi do 6 ujutro. Ta vijest je bila objavljena u medijima, a o novom Zakonu se raspravljalo i na ovotjednoj sjednici gradskog Poglavarstva održanoj u utorak 13. veljače 2007. godine.
Evo što je bilo rečeno na toj sjednici: prve točka Dnevnoga reda bavila se Prijedlogom odluke o ugostiteljskoj djelatnosti kojom se jedinice lokalne samouprave trebaju uskladiti sa vladinim Zakonom o ugostiteljstvu što je donesen 28. prosinca 2006. godine, a rok za usklađivanje je dva mjeseca. Taj Zakon na državnoj razini propisuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Tako hoteli mogu raditi od 0 do 24 sata, restauranti i barovi od 6 do 24 sata, a disco barovi, (kako je registriran Palach), disco klubovi, noćni barovi i noćni klubovi mogu raditi od 21 do 6 sati.
Obersnel tom državnom Zakonu zamjera to što ne vodi računa o regionalnim specifičnostima, već cijeloj državi nameće isto radno vrijeme. Osim toga neprihvatljivo je da se lokalnoj samoupravi daje rok od dva mjeseca da se uskladi sa Zakonom, a Ministarstvu se daje rok od šest mjeseci da donese pravilnik koji regulira Zakon. Gradonačelnik je zaključio da je to iz razloga što ministar nema vremena jer se bavi velikim investicijama u Zadru.
Ipak odluka je prihvaćena, ali će grad tražiti izmjene Zakona.
Na Poglavarstvu se nije eksplicite govorilo o Palachu, međutim budući da je registriran kao disco bar, Palach bi prema državnom Zakonu trebao raditi do 6 ujutro.
Ali, nakon što se priča probila u javnost, Čargonju je nazvala gđa.Ivanka Persić koja mu je rekla da Palach ne može raditi do 6 ujutro, budući da ima poseban ugovor sa gradom. To je danas ponovio i Vojko Obersnel u izjavi za Novi List koji je rekao da bez obzira na državni Zakon u ugovoru o najmu prostora koji je u vlasništvu grada točno stoje uvjeti pod kojima i do koliko može raditi klub.
Sad se postavlja pitanje što ima veću pravnu snagu, državni zakon ili ugovor s gradom. Stoga je Čargonja angažirao odvjetnika.
Naglasio je da takav Ugovor o radnom vremenu, prema kojem tijekom tjedna klub može raditi do 23 sata, a petkom i vikendom do 1 ujutro, Palach ekonomski zakinut u odnosu na druge disco barove, budući da ljudi uglavnom izlaze vani u 24 sata pa stoga ne odlaze u Palach. Osim toga klub je ugovorom obvezan raditi kvalitetne kulturne programe za koje su dobili priznanja iz zemlje i inozemstva, ali veliki troškovi za organizaciju programa i zakinutost radnim vremenom u odnosu na konkurenciju Palach je doveden na rub bankrota.
Ipak, Čargonja je rekao da poštuje instituciju gradonačelnika i da će Palach za sada raditi u skladu s ugovorom s gradom, ali je dodao da sada nakon što je riješen problem s bukom i kada se posljednji stanar iselio iz zgrada javljaju se neki drugi problemi.
Na kraju ostaje pitanje može li se jedan klub koji je simbol riječke alternativne, rock i umjetničke scene tako tretirati od strane grada, pogotovo što je prema anketi Pulsa, koju Poglavarstvo koristi za stvaranje identiteta grada, Rijeka okarakterizirana kaa grad alternative i rocka?


Post je objavljen 15.02.2007. u 12:57 sati.