Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Suci, špijuni i borci za ljudska prava


Marijan Svedrović, dipl. iur., sudac u Kaznenom odjelu VSRH


Zahvaljujući dobrim odnosima s detektivskom agencijom "Krtica" doznao sam potpuno besplatno da su prošlog petka, nedaleko Britanca, ručali mr. Franjo Turek, bivši šef POA-e koji je prezentirao državnom vrhu moju navodnu neprijateljsku djelatnost i Marijan Svedrović, sudac Vrhovnog suda, jedan od tri suca koji odobravaju mjere tajnog nadzora POA-i/SOA-i.

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je ustranovio da su mi prekršena ljudska prava, ali da Turek nije kršio zakon. Odnosno, da sam neargumentirano oklevetan kao neprijatelj države, ali da Turek u pripremi klevete nije koristio mjere tajnog nadzora. Što znači da sudac Svedrović u mom slučaju nije morao igrati nikakvu ulogu. O tom - potom!

Ovih dana se održalo ročište u parnici Željko Bagić, Turekov nadređeni u muljanju oko Gotovine i Petrača, protiv Ranka Ostojića, bivšeg direktora policije. Bivši Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost tužio je Ostojića zbog izjave u Feralu da su Bagić, Turek i Pukanić zaštitnici organiziranog kriminala. E, ovaj je spor povezan sa sucem Vrhovnog suda Marijanom Svedrovićem i bivšim šefom POA-e Franjom Turekom.

Ostojić se sukobio s krugom oko Gotovine i Petrača, pa je i sam postao žrtva POA:

U ponedjeljak, 19. travnja, Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije, dobio je i službenu potvrdu da su ga djelatnici Protuobavještajne agencije, dok je na njezinu čelu bio Franjo Turek pratili, prisluškivali, snimali i fotografirali bez njegova znanja. Informacija da su protiv njega bile odobrene takozvane mjere nadzora je Ostojiću, korektno i u skladu sa zakonskim obvezama, priopćena u samoj Protuobavještajnoj agenciji. Mjere uhođenja Račanova šefa policije, na prijedlog ravnatelja POA-e Franje Tureka, naložio je sudac Vrhovnog suda Marijan Svedrović, poznat kao bivši branitelj tzv. zločinačke organizacije! S nadzorom ravnatelja policije službeno se započelo 5. ožujka, no nije jasno kako je moguće da se prezentacija o "slučaju novinari - Ostojić - Gotovina", s fotografijama i podacima o poduzetim mjerama, održala 1. ožujka, u ponedjeljak, četiri dana prije nego što su za Ostojića odobrene mjere nadzora?! Znači li to da je šefa policije POA neovlašteno nadzirala i ranije?

Globus, 22. travnja, 2005.


Dakle, Svedrović je Tureku omogućio da legalno prisluškuje Ostojića i to je, čini se, učvrstilo njihovo prijateljstvo. Pored sudačkih krugova, Turek je omiljen i među borcima za ljudska prava. Zamjenik predsjednika HHO-a Veljko Miljević mu je odvjetnik, a predsjednik HHO-a Žarko Puhovski recenzirao mu je najnoviju špijunsku knjigu, koja se može kupiti u "Profilu", knjižari u vlasništvu još jednog člana HHO-a, Danijela Žderića. Puhovski se, pak, svake subote viđa sa Svedrovićem na kavici kod Charija

Pogledaju li se ove veze, ne čudi da ni Ranko Ostojić, a ni petoro novinara koji su se žalili na tretman POA-e (Franje Tureka) nisu dobili podršku HHO-a, ali ni jedne druge domaće nevladine udruge.

Usput, nitko iz mainstream medija, osim "Slobodne Dalmacije" jučer, nije donio izvještaj o sudskoj raspravi u mom slučaju. Čini se da nikom nije važno što je sud naložio Vladi da oslobodi čuvanja službene tajne bivšu ministricu Vesnu Škare-Ožbolt. Sabor je 2005. takav nalog dao ministru Marijanu Mlinariću i on je oslobodio čuvanja službene tajne Ranka Ostojića koji je mogao otvoreno svjedočiti u parlamentarnoj istrazi o POA-inom špijuniranju novinara. O Prezentaciji Franje Tureka javno su govorili predsjednik Stjepan Mesić i ministar Marijan Mlinarić, prekršivši obvezu čuvanja tajne. Dakle, vlada nema ni jedan formalni argument da ne oslobodi čuvanja tajne Vesnu Škare-Ožbolt.

Ja sam prvi novinar koji je tužio državu zbog štete koju je pretrpio bog tajne službe i ta tema nije zanimljiva medijima, novinarskim i nevladinim udrugama u Hrvatskoj. Nema mi druge nego pomoć potražiti u svijetu.


Post je objavljen 15.02.2007. u 11:08 sati.