nutnut,deathinlife.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathinlife

Marketing

Još jedan naslov...nutnutnut

-MY LIFE-
Danas je Valentinovo, meni najgori dan, a gori je vjerojatno za samce koji nemaju voljenu osobu kojoj bi poklonili ili čestitali taj dan. Ja ga osobno ne volim, niti sam ga ikad volio. Glupa pisma i čestitke, sa glupim sadržajem " Sretno Valentinovo!!! J" Ja sam danas čestitao Valentinovo tek dvjema curama, a i to je previše… U proteklih tjedan dana mnogo mi se toga zanimljivog dogodilo, samo se ne mogu sjetiti što… Uglavnom stekao sam novu prijateljicu Danijelu, koja je super i zabavna cura. Kad god sam u njenom društvu ismijem se do suza, ali to ne bi bilo to bez moje najbolje frendice Tee s kojom mi dan postane toliko zabavan, da me ništa ne može bacit u depru… Bože, sutra imam dva sata, i baš mi se za to malo ni ne ide u školu. I, to bi bilo to za danas… Blessed be… Ostavljajte komentare…

-NEŠTO MALO…-
Sveti Valentin bio je biskup i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije.
Kasnije je car Julie I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku, te se od tada taj svetac počeo štovati među kršćanima.
U 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas.
Spomen mu je u Katoličkoj Crkvi 14.02.
Valentin kao zaštitnik zaljubljenih
U starih Grka je od sredine siječnja do sredine veljače bio mjesec Gamelion u kojem se obilježavala svetost braka Here i Zeusa.
U antičkom Rimu 15.02. bio je dan kad se slavio Lupercus, bog plodnosti (često prikazivan polugol, obučen u kožu jarca). Djevojka koju bi glumac koji je personificirao Lupercusa dotaknuo, bila bi uvjerena kako će biti plodna.
U Srednjem vijeku sredina veljače tredicionalno bila smatrana kao doba kad se pare ptice.
Crkva i dan Sv. Valentina
Sve do 1969. godine dan Sv. Valentina slavio se 14. veljače kao spomen. Dan izbrisan iz katoličkog kalendara, te je postao tek neobavezni spomendan, zbog želje za smanjenjem broja spomena svetaca o kojima nema dovoljno povijesnih podataka.

-STUFF-
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 14.02.2007. u 20:50 sati.