Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/debillusa

Marketing

Nogometni klub Hajduk iz Splita jučer je proslavio 96. rođendan, što je prigoda da se podsjetimo kako je nastao simbol Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske. U "radnom" dijelu proslave održat će se sjednica Hajdukove Skupštine.
Po domaćim i europskim rezultatima Hajduk je zasigurno najuspješniji hrvatski klub. Iza njega stoji 17 osvojenih prvenstava i 13 nacionalnih Kupova te značajni uspjesi u Europi.

HNK Hajduk Split osnovala je, u praškom kafiću "U Fleku", grupa splitskih studenata iz Praga - Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević te Vladimir Šora. Na ideju o osnivanju kluba došli su nakon što su gledali susret praških rivala Sparte i Slavije.
Dozvola za rad i pravila odneseni su austrougarskoj vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911, što se uzima kao datum osnutka kluba u gradu pod Marjanom.

Zlatne generacije
Nakon Drugog svjetskog rata, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kraj stare Plinare u bijelom dresu igrali su legendarni Frane Matošić, Vladimir Beara i Bernard Vukas.

Od 1970. do 1980. godine bio je period još jedne odlične generacije Hajduka. Ta je generacija napravila najbolje rezultate u povijesti kluba. Tada su igrali Ivan Katalinić, Dragan Holcer, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Brane Oblak, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Petar Nadoveza...

To razdoblje je obilježio trener Tomislav Ivić koji je osvojio tri prvenstva i četiri Kupa. Bijeli su u tom razdoblju igrali značajnu ulogu u Europi, zabilježivši sjajne rezultate (polufinale Kupa Uefe, dva puta četvrtfinale Kupa prvaka, četvrtfinale Kupa kupova...)

U samostalnoj Hrvatskoj
Naslanjajući se na novu odličnu generaciju nastalu pred raspad Jugoslavije, Hajduk je i u samostalnoj Hrvatskoj krenuo dobro, osvojivši prvo prvenstvo Hrvatske te igravši u četvrtfinalu Lige prvaka u sezoni 1994./95.

Najgore razdoblje u povijesti
No, nakon toga slijedi pad kojem se ne vidi kraj. Navijači traže uspjehe, a vodstvo kluba ih mora omogućiti, unatoč svim financijskim problemima. Činjenice, tj. rezultati govore da je Hajduk od sredine devedesetih pa sve do danas u najtežem razdoblju u svojoj povijesti. Momčad već više od deset godina nije ubilježila "pošten" europski rezultat, a kako stvari stoje, još neko vrijeme najvjerojatnije ni neće. Unatoč pustim obećanjima Uprave na kraju svakog prijelaznog roka te beskonačnoj nadi armije vjernih navijača.
*****************************************************************************font>
Evo osim Hajdukovog rođendana koji je bio jučer,jučer u našoj školi su bile karaoke!! Pjevala je jedna moja frendica iz razreda!! Ana,pjevala je od Vesne Pisarović Sasvim sigurna!! Joj trebate ju čut kako pjeva!! Super!! Bila je 3. Prva je bila Dajana iz 8 razreda. 2.jedna iz 7.!!Svi su super pjevali. Znate ko nam je bio u školi? Neznate!! Bili su Ante i Tanja iz Big Brothera!! Ajme dobila sam potpise od oboje, i imam sliku od Anteta,to ga je sliko čini mi se Denny,jer mene je čistačica potjerala kad sam ga htjela slikati!! Koza!! Ali nabavila sam i sliku od Tanje!! Baš slu lijepo ispali!! He,he...Tanja je pjevala od Severine Ja samo pjevam.Kako dobro pjeva!!!Odlično.Kada je sve završilo ondasmo ih išli čekati da izađu na parkiralište! Onda su neka dva dečka sa motorima napravili blokadu da nemogu otići!! Ali naravno pustili su im. Pa su ih otpratili do glavne ceste!! Poslije sam još bila vani sa Monikom, i u osam išla kući jer sam imala ujutro školu!!!Sve u svemu dan mi je bio odličan!!!(=.
Evo sada idem malo pisati matematiku,jer u petak pišemo kontrolni!!! Aj nadam se da čete mi komentirati!!! Pozzz




Post je objavljen 14.02.2007. u 13:26 sati.