Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Šuškovi junaci Domovinskog rata: Tomislav Madi Čikago


Tomislav_Madi_Cikago
Tomislav Madi Čikago, potpredsjednik HVIDRA-e u Globusu 1996. (photo by Darko Vukov-Colić


Tomislav Madi Čikago, lani uhićen i optužen kao nalogodavac obitelji Olujić iz Cerne, 1992., deset godina ranije, u rujnu 1996. predstavljen je u Globusu kao jedan od organizatora HVIDRA-inih demonstracija pred Saborom protiv Matešine Vlade, a za račun ministra obrane Gojka Šuška. Mada su još 1992, prema optužnici vukovarskog državnog odvjetništva, o Madijevoj ulozi u masaku Olujićevih bili obavješteni šef vojne protuobavještajne službe SIS u Osijeku, Mirko Grošelj i Franjo Turek iz MUP-a u Zagrebu, protiv Madija sve do prošle godne nije poketan kazneni postupak, a u medijima je važio za heroja.

Tomislav Madi Čikago ranjen je četiri puta, a u svom je tijelu imao točno 114 gelera. Još »nosi« 42 gelera! Ima status osamdesetpostotnog invalida. Član HVIDRA-e postao je 1993., ali nije se posebno aktivirao u vodstvu Saveza. Iako je više puta bio teško ranjavan, još je želio biti među borcima. »Vjerovao sam da mogu biti koristan sa svojim ratnim iskustvom. Nažalost, zapovjedni vrh Druge gardijske nije tako mislio: Oni su zaključili da nas više ne trebaju.« U vodstvo Saveza HVIDRA-e ulazi nakon smjene Mladena Jurkovića: za predsjednika je izabran Marinko Lijović, a Tomislav Madi za dopredsjednika.

* Već se javno govori da je vaš prosvjed zapravo skup za rušenje premijera Mateše, odnosno skup podrške ministru Šušku?
- Ponavljam: mi ne rušimo nikoga. A ako su se oni sami već srušili nepoštovanjem dogovorenoga, to je njihov problem.

* Kad kažete da »su se oni sami već srušili«, znači li to da očekujete ostavke?
- Ne, nećemo ostavke. To bi bilo najlakše - pobjeći s dužnosti. Mi želimo da oni odgovaraju za svoje pogreške. Što mi imamo od toga da je Valentić podnio ostavku i sklonio se u vlastiti business? Mi želimo da oni poštuju sve ono što je već potpisano i da trajno riješimo status invalida.

Podrška ministru Šušku

* Niste komentirali spekulacije da će vaš skup zapravo biti skup podrške ministru Šušku? Činjenica je da je predsjednik Lijović više puta isticao dobar odnos ministra Šuška s vodstvom HVIDRA-e.
- Točno je da je ministar Šušak uvijek nastojao izaći u susret invalidima domovinskog rata i zašto to ne bismo isticali. Ministar Šušak zavređuje našu podršku. Da je Vlada dala Ministarstvu obrane dovoljno novca iz proračuna, mogli bi se riješiti svi naši stambeni problemi. Jednostavno, opet dolazimo do razine Vlade.

* Zar ne smatrate da je i Ministarstvo obrane od govorno za vaš status? Ne smeta vam što je pred Ministarstvom obrane parkiran cijeli niz skupih automobila s HV tablicama, dok se, istodobno, ne rješava problem automobila ratnih invalida? Ili, zašto se kupuju i luksuzno opremaju stanovi za časnike i službenike Ministarstva obrane, a ne za vojne invalide?
- Nismo mi slijepi na te probleme. Tražili smo da se uvede proporcionalno rješavanje stambenih problema kako invalidi ne bi čekali dok časnici dobivaju stanove. Nakon istrage vjerojatno će se utvrditi da su i neki djelatnici Ministarstva obrane odgovorni za davanje rješenja lažnim invalidima, i vjerujemo da će oni biti primjereno kažnjeni. Osim toga, mi se ne pIašimo reći da sumnjamo u masu invalida koji su evidentirani medu djelatnicima Vlade, pa i djelatnicima Ministarstva obrane. Po našoj evidenciji, gotovo 90 posto svih djelatnika SlS-a registrirani su kao invalidi. No, nismo mi takvi naivci: većina ih se tako registrirala samo zato da ne bi plaćali porez ovoj državi. Zbog tog razloga pojavili su toliki invalidi i u službama Vlade. To je zastrašujuće: visoki državni službenici obmanjuju tu istu državu i ne žele plaćati porez! Mi imamo hrabrosti upozoriti i na njih. Varaju se ako misle da ih se plašimo. No, istina je da ministra Šuška smatramo poštenim političarom i vjerujemo da će imati snage riješiti sve te probleme u svom Ministarstvu.

Razgovarala Đurđica Klancir, Globus, 13. rujna 1996.


Tomislav_Madi_Cikago_lisice
Tomislav Madi Čikago prilikom privođenja 2006-e
Post je objavljen 14.02.2007. u 11:10 sati.