Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV


1444.

poraz u bitki kod varne, 10. studenoga 1444. ostao je zapamćen zbog pogibije kralja vladislava I., kao i žestokog okršaja 16 tisuća konjanika hrvatsko ugarske vojske s daleko nadmoćnijom vojskom murata II., turskog sultana. ova pobjeda pomogla je turcima da se još više učvrste na europskom tlu.
kraju vladislavu I. jageloviću (1440-1444) turci su odrubili glavu.

---

1483.


teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije, martin luther, rodio se u eislebenu u njemačkoj, 10. studenoga 1483. godine.

o martinu lutheru i njegovim tezama što su bile pokretač vjerske reformacije, koja se preko njemačke proširila svijetom i duboko utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike, pisala sam na str. 5.

martin luther ostao je zabilježen kao jedna od najvažnijih ličnosti europske povijesti.

---

1991.

bogdanovci - vrata vukovara

10. studenoga 1991., slomljen je otpor obrane bogdanovaca, točnije branitelja koji su do tad već tri mjeseca bili izvrgnuti žestokim neprijateljskim pješačkim i topničkim napadima.
prodorom u mjesto, otvorio se je neometani put agresorskoj vojsci u nadiranju prema do tad slobodnom vukovaru.
na današnji dan obilježava se petnaesta obljetnica sloma obrane bogdanovaca i evocira sjećanje na 86 poginulih bogdanovčana uz 31. pripadnika zbora narodne garde, mup-a i hos-a.
od prijeratnih 1113 stanovnika mjesta do danas se vratilo nešto više od polovice žitelja.

s dužnim pijetetom spram žrtvama agresije, pišem ovaj prilog.

---

1917.

politički protivnici stjepan radić i svetozar pribičević inače politički protivnici, 10. studenoga 1917., sklopili su u zagrebu seljačko-demokratsku koaliciju s programom stvaranja države na federalnoj osnovi.

ovaj savez pridobio je i mnoge srpske glasače pa se je beograd brzo obračunao s opasnim protivnicima: radić je ubijen, a pribičević uklonjen iz političkog života.





Post je objavljen 14.02.2007. u 10:05 sati.