Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV


1880.

9. studenoga 1880. grad zagreb i širu okolicu zadesila je prirodna katastrofa - potres.
desetak sekundi snažnog podrhtavanja tla bilo je dovoljno da napravi štetu golemih razmjera. ostećeno je 1754 kuće među njima i stara katedrala; smrtno su stradale tri osobe; zagreb se tresao i slijedećih mjeseci uzastopno, ali manjom jačinom, tako da su navedene štete rezultat svih potresa te godine.


---

1938.

kristalna noć

ili carska kristalna noć ili noć pogroma, ime je zločina izvršenog diljem njemačke u noći 9. studenoga 1938.

izazvao je zgražanje svijeta i strah mnogih židova. smatra se kako je ovim događajem u kojemu su porazbijani i izlozi židovskih radnji (po nekim mišljenjima otud i naziv), zapravo početak kasnijeg holokausta.

navodni povod ovoj izravnoj prijetnji bilo je ubojstvo rata, tajnika njemačkog veleposlanstva u parizu od strane izbjeglog njemačkog židova.

iako je planirano da napad izgleda kao spontani čin, poznato je da je on bio brižno pripreman, samo se čekao valjani razlog. (i sam naziv je figurativan i stručnjaci se razmimoilaze u tumačenju njegova značenja).

izravne štete:
- uništeno 1574 sinagoge i mnoga židovska groblja;
- 7000 židovskih radnji;
- 29 velikih trgovačkih centara;
- podaci o uhapšenim i prebijenim pripadnicima židovskog naroda su neprecizni, ali broje se desetcima tisuća:
- isto je i s brojem ubijenih u noćima nemira iako se najčešće navodi da je poginula 91 osoba.
vrh


---

1818.


ivan sergejevič turgenjev, veliki ruski književnik, rođen je u orelu na današnji dan
9. studenoga 1818.

proslavio se svojim djelima, a osobito djelom 'očevi i djeca', uvrštenim među najznačajnije romane 19. stoljeća
umro je 1883.


---

1989.

dugačka betonska barijera, koja je razdvajala zapadni i istočni berlin, poznata je kao berlinski zid (antifašistički zid), otvorena je za neometani promet na današnji dan 9.studenoga 1989.

zid je sagrađen 1961., a naknadno u više navrata nadograđivan. njime su odvojene mnoge obitelji. u pokušaju prelaska zida, od oružja čuvara iz istočno njemačkog dijela, živote je izgubilo preko stotinu ljudi. ovaj simbol hladnog rata (u euforiji koja je zahvatila mase), naknadno je porušen.

---

1993.

u borbama u jesen 1993., na današnji dan 9. studenoga, srušen je čuveni stari most u mostaru, sagrađen u 16. stoljeću (1557-1566).
za rušenje starog mosta preko neretve okrivljen je hvo.

prepoznatljivi simbol mostara i hercegovine, stari most u mostaru, obnovljen je 2004. i uvršten u unesc-ov popis kulturnih dobara, svjetske kulturne baštine.

---

1913.

austrijanka, židovskog podrijetla pravim imenom hedwig eva maria kiesler, a umjetničkim hedy lamarr, rođena je 9. studenoga 1913. u beču.

smatraju je američkom filmskom glumicom i izumiteljicom, pa je na njezin rođendan, današnji dan proglašen danom izumitelja.

nakon što je pobjegla od muža koji joj je branio napredovanje u karijeri, prešla je u sad, gdje je s kompanijom mgm imala ugovor za nekoliko filmova (najpoznatiji 'samson i dalilah').

pred kraj karijere, 1942., prijavila je svoj patent na području daljinskog upravljanja torpeda ("patent US-Patent Nr. 2,292,387, tehnologija se čak i danas koristi u području mobilnih telefona i za upravljanje frekvencija")




Post je objavljen 14.02.2007. u 09:52 sati.