Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Carlos A. Aguilera - 'Kinamašina' (Profil, 2007.)



Carlos A. Aguilera - 'Kinamašina'
izdavač: Profil
format: 14,5x19,5 cm
uvez: meki
broj stranica: 124
cijena: 99 kuna

Riječ izdavača


Sa svojim tajnim pušionicama opijuma, motoriziranim budističkim hramovima, tržnicama koje se sklapaju i rasklapaju u trenu, rezervatima za patuljke, rafiniranim mučenjima i autoputovima koji putniku produžuju put do u beskonačnost... Kinamašina je prostor koji tek djelomično odgovara onome što podrazumijevamo pod pojmom Kina.

Puno više, to je prostor Nepoznatog: onaj koji punimo našim vlastitim željama i strastima, strahovima i predrasudama, prava mala povijest našeg (ne)znanja i (ne)razumijevanja, koju Zapad ispisuje počev od Marka Pola, preko Ezre Pounda, Kafke... Ujedno, Kinamašina je i sažetak svih totalitarizama, putovanje krajolikom neprestanog nadgledanja i kazne, tekst koji se jednako izruguje diktaturi i demokraciji, svjestan da je okrutnost u srži svake. Kubanski pisac Carlos A. Aguilera napisao je knjigu o Kini, koja to nije i knjigu o nama, kakvi ne bismo željeli biti.

Carlos A. Aguilera nikada nije putovao po Kini ili bolje rečeno: putovao je onako kako to može svatko od nas – zamišljajući putovanje. Njegova teorija – koja je također i praksa – odražava svijet okrenut naglavce, pomalo poput onog koji je sanjao matematičar Lewis Carroll. Ondje stvari ne stoje tamo gdje bi morale stajati, možda zbog toga jer stoje tamo gdje moraju...
Gabriel Bernal Granad


CARLOS A. AGUILERA (Havana, 1970.). Pripovjedač, pjesnik i esejist. Dobitnik je uglednih književnih nagrada David i Calendario. U Havani je do 2002. radio kao urednik književno-političkog časopisa Diáspora(s), a kada kubanske vlasti zabranjuju ovo glasilo, Aguilera na poziv njemačkog PEN-a napušta Kubu. Suradnik je mnogih međunarodnih magazina i novina (Miami Herald, Frankfurter Rundschau, Lichtungen...), a djela su mu prevođena na više jezika. Objavio: Retrato de A. Hooper y su esposa (1996.), Das Kapital (1997.) i Teoria del alma china (2006.). Urednik je antologije kubanske kratke priče Pobuna bolesnih, objavljene na hrvatskom jeziku 2005. godine.



Post je objavljen 14.02.2007. u 17:40 sati.